Nowy numer Food Forum ze świąteczną niespodzianką ;)
Kochani 16 grudnia będzie miała miejsce premiera nowego numeru dwumiesięcznika Food Forum. Postanowiłam nie czekać i już dziś zdradzić Wam co ciekawego w numerze ;)
Pismo możecie nabyć stacjonarnie w Empiku lub zamawiając w prenumeracie z tradycyjnym już 20% rabatem dla czytelników Qchennych - inspiracji.
UWAGA! Zamawiając prenumeratę do 19 grudnia, rozpoczniecie ją od numeru grudniowego wraz z dodatkiem Zdrowe święta. Aby otrzymać numer z dodatkiem przed świętami, zamówienie należy złożyć do 14-tego grudnia.
Zdrowe święta to pismo z przepisami na tradycyjne, ale niskokaloryczne dania świąteczne. Każde danie zawiera wyliczenie wartości kalorycznej, oraz informację czy zawiera gluten i laktozę.
Aby skorzystać z 20% rabatu na prenumeratę należy wejśćTU
i w polu kod rabatowy wpisać hasło: qchenne20
Kod rabatowy jest ważny do 23 grudnia!
A co w numerze?Alergie pokarmowe u dzieci
Częstość występowania alergii wykazuje wyraźną tendencję wzrostową, szczególnie w krajach wysoko uprzemysłowionych. Mówi się nawet o ogólnoświatowej „epidemii alergii”. Znaczący udział stanowią alergie na pokarmy. Problem ten jest spotykany u ok. 5–8% dzieci oraz 1–5% dorosłych. W zależności od regionu geograficznego uczulać mogą bardzo rożne produkty spożywcze. Wśród alergenów wyróżnia się te pochodzenia zwierzęcego (mleko, jaja, ryby, skorupiaki, mięczaki) oraz roślinnego (zboża, rośliny pietruszkowate, orzechowate, strączkowate, psiankowate, słonecznikowate, gorczyczne i śliwowe).
- Profilaktyka rozwoju alergii u dzieci.
- Leczenie alergii.
- Alergie krzyżowe.
Superfoods – przyprawy rozgrzewające w diecie: cynamon, kardamon, imbir, kurkuma
Okres zimowy sprzyja występowaniu infekcji i wychłodzeniu organizmu. Idealnym rozwiązaniem będzie wykorzystanie w codziennej diecie przypraw i ziół o działaniu rozgrzewającym, które nie tylko smakowo urozmaicą zimowy jadłospis, ale także korzystnie wpłyną na nasze ciało. Warto przyjrzeć się im bliżej, a naprawdę jest z czego wybierać. Przyprawy i warzywa przyprawowe, oprócz działania rozgrzewającego, niejednokrotnie prezentują dodatkowe korzyści zdrowotne, takie jak działanie przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne czy regulujące parametry metaboliczne. Ponadto stosowanie przypraw w codziennej diecie istotnie zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu.
- Pomysły na zastosowanie w codziennej diecie.
Balon Orbera – alternatywna metoda leczenia otyłości
Odchudzanie to niejednokrotnie duże wyzwanie dla znacznej grupy pacjentów. Niezbędna jest motywacja wewnętrzna i determinacja, które są pierwszym krokiem do zmiany stylu życia. Duży procent osób rozpoczynających swoją przygodę z redukcją masy ciała rezygnuje po pierwszych niepowodzeniach. Jak zatem zwiększyć skuteczność działań terapeutycznych? Jednym z rozwiązań ułatwiających zmianę dotychczasowego stylu życia jest balon Orbera. Warto pamiętać, że nie jest to remedium w leczeniu otyłości, ale na pewno stanowi duże ułatwienie dla osób zmagających się ze zrzuceniem nadmiernej masy ciała.
- Skuteczność Orbera jako metody leczenia otyłości.
- Postępowanie po umieszczeniu balonu w żołądku.
- Zalecane produkty spożywcze w trakcie kilku pierwszych dni po umieszczeniu balonu Orbera w żołądku.
- Zasady wprowadzania produktów stałych do jadłospisu.
- Przykładowy jadłospis na czwarty dzień po zabiegu.
- Opis przypadku.
- Wyniki pacjentki przed założeniem balonu Orbera i po dwóch miesiącach od implantacji.
- Przykładowe posiłki konsumowane przez pacjentkę dwa tygodnie po zabiegu umieszczenia balonu Orbera w żołądku.
Olej konopny – tryumfalny powrót do tradycji
Tocząca się obecnie medialna dyskusja nad medycznym wykorzystaniem konopi spowodowała istotny wzrost zainteresowania tym zapomnianym surowcem roślinnym, wykorzystywanym przez człowieka od ponad 4 tys. lat. Fakt ten jest o tyle istotny, że kolejny raz „natura” wygrywa nierówną walkę o zdrowie konsumenta z niezdrowymi nawykami żywieniowymi, przynosząc więcej korzyści niż moglibyśmy się spodziewać. Kolejnym niezaprzeczalnym faktem jest to, że historia postępu ludzkości jest nierozerwalnie związana z tą rośliną i pisze scenariusze rodem jak z popularnych telenoweli – potwierdza tym samym adekwatność tytułu jednej z nich – „Moda na sukces” – do statusu wykorzystania rynkowego tej rośliny.
Żywność funkcjonalna – czy naturalne pro- i prebiotyki istnieją?
Żywność dla współczesnego człowieka ma stanowić nie tylko źródło energii i składników odżywczych, ale też środek do realizacji nowych celów. Przyjmowany pokarm ma wspomagać proces kształtowania sylwetki zgodnie z indywidualnymi oczekiwaniami, redukować stres, stanowić wsparcie w utrzymaniu zdrowia i urody, opóźniając tym samym proces starzenia. Żywność powinna wykazywać działanie prewencyjne w stosunku do niektórych chorób, takich jak choroby układu pokarmowego, krążenia czy immunologicznego. Zgodnie z oczekiwaniami konsumentów powstał zbiór grup produktów, które określamy mianem żywności nowej generacji (novel food).
- Mleczne napoje fermentowane.
- Probiotyczne napoje owocowe i warzywne.
- Warzywa i owoce jako naturalne źródła prebiotyków.
- Błonnik.
Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Współczesna dietetyka, niezależnie od tego, jaki cel stawia przed sobą, w dużej mierze opiera się na pojęciu indywidualizacji. Indywidualizacja polega natomiast na dopasowywaniu strategii żywieniowej do osobniczych parametrów danej osoby, dla której przygotowywana jest strategia żywieniowa. Istnieje wiele indywidualizujących czynników, które w sposób bezpośredni lub pośredni powiązane są z fizjologią żywienia, a zaliczyć do nich można zarówno parametry antropometryczne, takie jak masa ciała czy wzrost, jak i bardziej skomplikowane uwarunkowania mające podłoże genetyczne czy będące konsekwencją problemów zdrowotnych. Wreszcie też istotne znaczenie mają aspekty takie jak aktywność fizyczna czy możliwości czasowe i rozkład zajęć w ciągu dnia. W praktyce dietetyka kładzie się dziś duży nacisk na to, by brać pod uwagę wszystkie możliwe czynniki indywidualizujące reakcję organizmu na podjęte działania żywieniowe czy też choćby możliwość realizacji założeń diety w praktyce. Zaskakujące jest jednak to, że ciągle niewiele uwagi poświęca się kwestii… płci.
- Płeć jako czynnik różnicujący postępowanie żywieniowe.
- Uwarunkowania społeczne i kulturowe.
- Metabolizm substratów energetycznych w trakcie wysiłku.
- Wpływ treningu na tempo przemiany materii.
- Aspekty psychologiczne.
- Zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Część VI – zalecenia diagnostyczno - żywieniowe w cukrzycy
W ujęciu laboratoryjnym cukrzyca jest stanem chorobowym charakteryzującym się przewlekłą hiperglikemią spowodowaną bezwzględnym lub względnym niedoborem insuliny. Cukrzyca jest objawem wielu jednostek chorobowych spowodowanych różnymi czynnikami i mechanizmami patogenetycznymi. Ich cechą wspólną, niezależną od przyczyny, jest wysokie – zależne od stopnia przewlekłej hiperglikemii – ryzyko wystąpienia późnych powikłań naczyniowych w postaci mikro- i makroangiopatii oraz neuropatii.
- Etiologiczna klasyfikacja cukrzycy.
- Mechanizmy homeostazy glukozy.
- Cukrzyca typu 1.
- Cukrzyca typu 2.
- Diagnostyka laboratoryjna cukrzycy w badaniach przesiewowych.
- Nazewnictwo stanów hiperglikemicznych.
- Zalecenia żywieniowe.