Soczysty filet z kurczaka w sosie ziołowym z dyniowymi, korzennymi muszelkami.
Za chwilę rozpoczniemy na blogu okres świąteczny, więc na koniec sezonu jesiennego postanowiłam uraczyć Was jeszcze dynią. Dynią w wydaniu korzennym.Z cynamonem, curry i imbirem. Nie będzie grała pierwszych skrzypiec. Będzie składnikiem farszu. Dodatkiem do soczystego kurczaka w bajecznym sosie ziołowym.
Sos jest kaloryczny, ale tak zjawiskowo dobry, że nie mogłam sobie odmówić, aby zdradzić Wam ten przepis. A co tam, raz na jakiś można zaszaleć i skosztować sos nie będący fit ;)
Przepis sprawdzi się i na niedzielny obiad, i na uroczystą kolację. Ponieważ przygotowanie faszerowanych muszelek jest dość czasochłonne jest to propozycja zdecydowanie na weekend.
Dynia króluje jeszcze na straganach. Korzystajcie bo za chwilę wyprą ja typowo świąteczne smakołyki.
Ja jestem jutro umówiona na zakup śliwki suszonej wędzonej, i rozpoczynam świąteczne gotowanie, aby już od 1 grudnia zacząć cykl świąteczny.
Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby składająca się ze 150 gramów kurczaka, 10 faszerowanych muszelek i 4 łyżek sosu ma ok: 500 kcal
Składniki na obiad dla 2 osób:
- 20 makaronowych muszelek
- 500 gramów dyni
- 2 jabłka
- jedna żółta papryka
- łyżka cynamonu
- łyżeczka curry
- płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżki klarowanego masła
- cebula
- świeża kolendra
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
- Na klarowanym maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy starte na grubej tarce jabłko, pokrojoną w kosteczkę paprykę i startą na grubej tarce dynię. Dusimy aż dynia się rozpadnie. Doprawiamy do smaku solą, curry, cynamonem i imbirem.
- Muszelki obgotowujemy w osolonej wodzie, aż będą al dente. Wypełniamy farszem. Na dno naczynia wylewamy zblendowane pomidory. Układamy faszerowane muszelki. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 - 35 minut. Aby muszelki nie wysuszyły się podczas pieczenia, polecam przykryć je od góry papierem do pieczenia. Zapiekamy bez termoobiegu.
- Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.
Marynata do kurczaka oraz sposób przygotowania mięsa:
- łyżka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- płaska łyżeczka kuminu
- sól
- pieprz
- jeden podwójny filet z kurczaka
- 2 łyżki klarowanego masła
- Wszystkie składniki marynaty łączmy ze sobą. Nacieramy kurczaka z każdej strony. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
- Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Obsmażamy fileta po 4 minuty z każdej strony. Obsmażonego zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut.
Składniki na sos ziołowy:
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 2 łyżki klarowanego masła
- 4 żółtka
- kilka kropel soku z limonki
- 100 ml śmietany kremówki
- łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Żółtka miksujemy z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Wciąż miksując dodajemy rozpuszczone i gorące masło, a po chwili podgrzaną śmietanę kremówkę . Masę wlewamy do rondelka, podgrzewamy cały czas mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy zioła i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem.