Img

Kotleciki z sandacza z pappardelle w sosie szpinakowym na białym winie, czyli smaczny obiad w 25 minut.

Szybki obiad w 25 minut. Chrupiące kotleciki z sandacza ze świeżym makaronem pappardelle w sosie szpinakowym na białym winie. Danie nadaje się i dla małych i dla dużych. Nie bójcie się wina. W sosie nie ma alkoholu. W czasie gotowania w całości wyparowuje pozostawiając wyrazisty aromat, który genialnie komponuje się z podduszoną na klarowanym maśle białą częścią pora, szpinakiem i czosnkiem. Do sosu używamy szpinaku świeżego, oraz świeżego makaronu. Ostatnimi czasy zakochałam się w makaronach świeżych, które smakują zupełnie inaczej niż te suche. Można je dostać w wielu sklepach online. Stacjonarnie widziałam w Lidlu i Almie. Do kotlecików użyłam fileta z sandacza, ale możecie wykorzystać dorsza, morszczuka czy mirunę. Będą równie pyszne. Polecam ;)
Kaloryczność: Jeden kotlecik ma ok. 70 kcal 100 gramów makaronu w sosie szpinakowym ma ok. 180 kcal
Obiad widoczny na zdjęciu (140 gramów makaronu z sosem) ma ok.462 kcal 
 
Składniki na ok. 12 kotlecików: 
 Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane wsypujemy do kubeczka. Zalewamy gorącą wodą, przykrywamy spodeczkiem, odstawimy na 1-2 minuty. Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę, szklimy na łyżeczce oleju.
  2. W maszynce do mielenia, mielimy rybę, namoczone płatki i zeszkloną cebulę. Dodajemy sól, pieprz, jajko i drobniutko posiekany koperek. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  3. Formujemy małe kotleciki. Obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na oleju na złoty kolor.
Składniki na sos szpinakowy:
Przygotowanie:
  1. Na klarowanym maśle szklimy pokrojonego w cienkie paseczki pora. Podlewamy białym winem. Redukujemy aż płyn odparuje do połowy. Dodajemy szpinak, solimy, smażymy aż zmięknie.
  2. Do miękkiego już szpinaku dodajemy czosnek. Gotujemy chwilę. Doprawiamy do smaku solą.
  3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 minut. Mieszamy z sosem.
 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved