Kotleciki z sandacza z pappardelle w sosie szpinakowym na białym winie, czyli smaczny obiad w 25 minut.
Szybki obiad w 25 minut. Chrupiące kotleciki z sandacza ze świeżym makaronem pappardelle w sosie szpinakowym na białym winie.
Danie nadaje się i dla małych i dla dużych. Nie bójcie się wina. W sosie nie ma alkoholu. W czasie gotowania w całości wyparowuje pozostawiając wyrazisty aromat, który genialnie komponuje się z podduszoną na klarowanym maśle białą częścią pora, szpinakiem i czosnkiem.
Do sosu używamy szpinaku świeżego, oraz świeżego makaronu. Ostatnimi czasy zakochałam się w makaronach świeżych, które smakują zupełnie inaczej niż te suche. Można je dostać w wielu sklepach online. Stacjonarnie widziałam w Lidlu i Almie.
Do kotlecików użyłam fileta z sandacza, ale możecie wykorzystać dorsza, morszczuka czy mirunę. Będą równie pyszne.
Polecam ;)
Kaloryczność:
Jeden kotlecik ma ok. 70 kcal
100 gramów makaronu w sosie szpinakowym ma ok. 180 kcal
Obiad widoczny na zdjęciu (140 gramów makaronu z sosem) ma ok.462 kcal
Składniki na ok. 12 kotlecików:
- 500 gramów fileta z sandacza lub innej ryby np. dorsza czy morszczuka.
- 4 łyżki płatków owsianych
- gorąca woda
- pół cebuli
- jajko
- koperek
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Płatki owsiane wsypujemy do kubeczka. Zalewamy gorącą wodą, przykrywamy spodeczkiem, odstawimy na 1-2 minuty. Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę, szklimy na łyżeczce oleju.
- W maszynce do mielenia, mielimy rybę, namoczone płatki i zeszkloną cebulę. Dodajemy sól, pieprz, jajko i drobniutko posiekany koperek. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
- Formujemy małe kotleciki. Obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na oleju na złoty kolor.
Składniki na sos szpinakowy:
- biała część pora
- opakowanie szpinaku baby
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- łyżka klarowanego masła
- sól
- 400 gramów świeżego makaronu pappardelle
Przygotowanie:
- Na klarowanym maśle szklimy pokrojonego w cienkie paseczki pora. Podlewamy białym winem. Redukujemy aż płyn odparuje do połowy. Dodajemy szpinak, solimy, smażymy aż zmięknie.
- Do miękkiego już szpinaku dodajemy czosnek. Gotujemy chwilę. Doprawiamy do smaku solą.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 minut. Mieszamy z sosem.