Img

Gołąbki z indykiem, warzywami i białą kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym. W sam raz na niedzielny obiad.

Wiecie za co lubię gołąbki? Za to że doskonale smakują odgrzewane i bez szkody dla smaku mogę je zrobić na 2-3 dni. Mogę je także zamrozić i w sytuacjach awaryjnych, kiedy wiem że szykuje się ciężki dzień w pracy i nie będę miała czasu na przygotowanie obiadu, po prostu wyjąć rano z zamrażarki. Uwielbiam je także za to, że doskonale sprawdzają się wtedy, kiedy wyjeżdżam służbowo, a tata zostaje w domu sam z dziećmi. Tradycyjne gołąbki to te w sosie pomidorowym. Zna je chyba każdy. Dziś postanowiłam zdradzić Wam przepis na gołąbki w innej wersji, w sosie pieczarkowym z farszem z indyka, warzyw i kaszy gryczanej białej, niepalonej. Dodanie do farszu startych na tarce i podduszonych na maśle warzyw nadaje mu wilgotności, słodyczy i wyrazistości. Ten smak fantastycznie współgra ze smakiem sosu pieczarkowego. Smak tych gołąbków jest zupełnie inny, ale jestem pewna, że Wam zasmakują. Idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad. Ja serwuję je tylko z dodatkami warzywnymi. Na ogół z gotowanym zielonym groszkiem lub talarkami z marchewki na parze.
Kaloryczność: Jeden gołąbek ma ok. 115 kcal Łyżka sosu ma ok. 20 kcal
Składniki na 10 gołąbków:
  1. Z kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod przykryciem w małej ilości lekko osolonej wody. Liście mają być zaparowane, lekko miękkie, nie rozgotowane. Wyjmujemy kapustę z garnka, studzimy, zdejmujemy liście. Będziemy potrzebować ok. 10 dużych liści. 
  2. W wysokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, czosnek oraz startą na drobnej tarce marchewkę i pietruszkę. Dusimy ok. 2-3 minuty. 
  3. Udziec z indyka mielimy w maszynce. Kaszę gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  4. Do wysokiego naczynia wkładamy ugotowaną i wystudzoną kaszę, zmielone mięso z udźca indyka oraz podduszone warzywa.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.  
  5. Farsz układamy na liściach kapusty. Zawijamy gołąbki.
  6. Na spodzie garnka kładziemy 3-4 liście kapusty. To zapobiegnie ewentualnemu przywarciu gołąbków do dna. Układamy gołąbki dość ciasno, końcami liści do dołu. Zalewamy 300 ml wody. Gotujemy 40 minut. 
Sos pieczarkowy:
  1. W wysokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aż się lekko zrumieni. Następnie  wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażymy bez przykrycia, aż odparuje z nich woda. Pieczarek nie przykrywamy pokrywką! 
  2. Pieczarki doprawiamy solą i białym pieprzem. Wlewamy śmietanę i sos sojowy. Mieszamy. 



Copyright 2025 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved