Img

Bakłażan Gong Bao, czyli moja wersja kurczaka Gong Bao w wersji dla wegetarian i wegan!

Tak tak kochani, i o Was pomyślałam, moi wegetariańscy i wegańscy czytelnicy. Postanowiłam trochę zaszaleć w kuchni i zrobić dla Was kurczaka Gong Bao, ale bez kurczaka ;).
 
Już podczas przygotowywania kurczaka Gong Bao  w zeszłym tygodniu, chodziło mi po głowie danie praktycznie identyczne w smaku, ale bez dodatku mięsa. Takie które zachowa te wszystkie aromaty, a jednocześnie będzie w 100% warzywne i bardzo lekkie. Bakłażan jako zastępnik nadał się idealnie.
To warzywo gąbka. Wciąga wszystko w czym jest marynowane. Każdy smak i aromat. Bakłażana Gong Bao, zrobiłam już następnego dnia i co ciekawe, moje dzieci nie zorientowały się że w daniu nie ma mięsa;)).
Uprzedzę pytanie, cukinia bakłażana nie zastąpi. Dlaczego? Ponieważ podczas obróbki cieplnej nie zachowa kształtu. Bakłażan jest zwarty i cały czas zachowuje paskowy kształt. Z cukinii zrobi się papka.
 

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 100 kcal (bez ryżu, makaronu) 

Składniki na obiad dla 4 osób:
Sos:
 Marynata:
Przygotowanie:
  1. Bakłażana kroimy w słupki (jak na zdjęciu). Skrapiamy wymieszanymi składnikami marynaty. Odstawiamy na 30 minut.
  2.  Grzyby mun zalewamy wrzątkiem do zakrycia. Przykrywamy naczynie, odstawiamy na ok. 5 minut. Orzechy krótko podprażamy na suchej patelni. Mają skruszeć, ale się nie zrumienić.
  3. W woku lub wysokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula się zeszkli i dodajemy bakłażana razem z marynatą. Smażymy ok. 15 minut, często mieszając, aż zmięknie. Nie przykrywamy pokrywką! Do miękkiego bakłażana dodajemy posiekany imbir i wymieszane składniki marynaty. Gotujemy ok. minuty, aż sos zgęstnieje. Jeśli okaże się za gęsty, dolewamy wody. Całość mieszamy z grzybami mun i szczypiorkiem.  Podajemy z makaronem ryżowym, sojowym lub ryżem jaśminowym.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved