Moja wersja kurczaka Gong Bao, czyli moje ulubione danie kuchni chińskiej po lekkim tuningu
Kurczak Gong Bao to danie kuchni azjatyckiej, a konkretnie syczuańskiej. To jedna z najbardziej popularnych kuchni regionalnych w Chinach charakteryzującej się dużą ilością czosnku, cebuli, imbiru, papryczki chili, kolendry, anyżu, fermentowanej czarnej fasoli (douchi), oraz syczuańskiego pieprzu. Syczuańskie potrawy łączą w sobie wiele smaków, są pikantne i wyraziste. Jedną z najpopularniejszych jest kurczak Gong Bao. Przyrządza się go w bardzo prosty sposób. Zamarynowanego, pokrojonego w małą kosteczkę kurczaka przesmaża się z orzeszkami ziemnymi i ostrymi przyprawami.
Uwielbiam to danie, ale postanowiłam zrobić je w nieco innej, mojej wersji. Całkowicie pominęłam nadającą piekielnej ostrości papryczkę chili i mocne smażenie orzechów. W oryginale są orzeszki ziemne, ja użyłam nerkowców, które przesmażyłam delikatnie tylko po to, aby skruszały i nie straciły cennych wartości. Zostawiłam szczypiorek, cebulę i czosnek, natomiast świeży imbir zastąpiłam marynowanym z zalewy. W takiej wersji oprócz ostrości, nadaje przyjemnej słodyczy.
Mój dodatek do tego dania to grzybki mun które uwielbiam. Pasują tu idealnie.
Jeśli lubicie kuchnię azjatycką i kulinarne eksperymenty polecam Wam tę potrawę. Jest przepyszna i jestem pewna, że nie raz zagości na waszym stole.
Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 230 kcal (bez ryżu, makaronu)
Składniki na obiad dla 4 osób:
- 400 gramów fileta z kurczaka
- ząbek czosnku
- czubata łyżka marynowanego imbiru
- średnia cebula
- 60 gramów orzechów nerkowca
- szczypiorek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- garść grzybów mun
Sos:
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 4 łyżki sosu sojowego
Marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
- Kurczaka kroimy w kosteczkę o grubości 1,5 x 1,5 cm. Zalewamy wymieszanymi składnikami marynaty. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
- Grzyby mun zalewamy wrzątkiem do zakrycia. Przykrywamy naczynie, odstawiamy na ok. 5 minut. Orzechy krótko podprażamy na suchej patelni. Mają skruszeć, ale nie zrumienić się.
- W woku lub wysokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula się zeszkli i dodajemy kurczaka razem z marynatą. Smażymy aż zmieni kolor. Dodajemy posiekany imbir i wymieszane składniki marynaty. Gotujemy ok. minuty, aż sos zgęstnieje. Jeśli okaże się za gęsty, dolewamy wody. Całość mieszamy z grzybami mun i szczypiorkiem. Podajemy z makaronem ryżowym, sojowym lub ryżem jaśminowym.