Img

Lunch box do zabrania do pracy: pełnoziarnista pasta z karmelizowaną dynią!

Krem z dyni to jedna z moich ulubionych zup. W wersji na ostro z imbirem i mlekiem kokosowym, na słodko z marchewką i pieczoną papryką, czy po prostu na bulionie z ziołami. Smakuje w każdej wersji i jesienią bardzo często gości na naszym rodzinnym stole. Dziś chciałabym zaproponować Wam dynię ale w wersji obiadowej, jako drugie danie.
Moja propozycja to potrawa którą przygotujecie w 15 minut. Szybka, prosta, smaczna i bardzo aromatyczna pasta z karmelizowaną dynia, suszonymi pomidorami, fetą i świeżą bazylią.
Ponieważ danie zabieramy do pracy, użyłam makaronu świderki. Można też użyć penne lub tzw. kolanek. Smakuje i na zimno, i na ciepło. Polecam także dzieciom.

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 450 kcal 
 Składniki dla jednej osoby:
 Przygotowanie:
  1. Dynię kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną, wysoką patelnie, solimy. Polewamy syropem klonowym lub posypujemy ksylitolem. Mieszamy. Jak dynia zmięknie dodajemy pokrojone w drobne kawałki suszone pomidory i zioła prowansalskie. Mieszamy.
  2. Makaron gotujemy al dente. Fetę kroimy w małą kosteczkę.
  3. Makaron mieszamy z dynią, fetą i świeżą bazylią.
 
 
 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved