Lunch box do zabrania do pracy: pełnoziarnista pasta z karmelizowaną dynią!
Krem z dyni to jedna z moich ulubionych zup. W wersji na ostro z imbirem i mlekiem kokosowym, na słodko z marchewką i pieczoną papryką, czy po prostu na bulionie z ziołami. Smakuje w każdej wersji i jesienią bardzo często gości na naszym rodzinnym stole. Dziś chciałabym zaproponować Wam dynię ale w wersji obiadowej, jako drugie danie.
Moja propozycja to potrawa którą przygotujecie w 15 minut. Szybka, prosta, smaczna i bardzo aromatyczna pasta z karmelizowaną dynia, suszonymi pomidorami, fetą i świeżą bazylią.
Ponieważ danie zabieramy do pracy, użyłam makaronu świderki. Można też użyć penne lub tzw. kolanek. Smakuje i na zimno, i na ciepło. Polecam także dzieciom.
Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 450 kcal
Składniki dla jednej osoby:
- 60 gramów makaronu pełnoziarnistego świderki (waga przed ugotowaniem)
- 3 suszone pomidory z zalewy
- 200 gramów pokrojonej w kosteczkę dyni
- 20 gramów sera feta
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki syropu klonowego, cukru trzcinowego lub miodu
- listki świeżej bazylii
- sól
Przygotowanie:
- Dynię kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną, wysoką patelnie, solimy. Polewamy syropem klonowym lub posypujemy ksylitolem. Mieszamy. Jak dynia zmięknie dodajemy pokrojone w drobne kawałki suszone pomidory i zioła prowansalskie. Mieszamy.
- Makaron gotujemy al dente. Fetę kroimy w małą kosteczkę.
- Makaron mieszamy z dynią, fetą i świeżą bazylią.