Premiera magazynu Food Forum za półtora tygodnia, a ja już wiem co w numerze ;)
Kochani już niebawem premiera nowego numeru dwumiesięcznika Food Forum. Dzięki stałej współpracy z redakcją magazynu, mam okazję przekazać Wam informacje o październikowym wydaniu, które swoją oficjalną premierę będzie miało dopiero za około półtora tygodnia.
A co w numerze?
Podejrzewam, że większość z Was dobrze zna to czasopismo. Jeśli nie znacie, polecam, także w prenumeracie, która dla czytelników mojego bloga jest zawsze z rabatem.
20% rabatu na prenumeratę dla czytelników Qchennych - inspiracji,
Aby skorzystać z rabatu należy wejść TU
i w polu kod rabatowy wpisać hasło: qchenne20
Kod rabatowy ważny jest do 28 października!
Dodatkowo w cenie 6 numerów otrzymacie w prezencie aktualne wydanie czasopisma
Zbliżający się sezon jesienno-zimowy, a wraz z nim zwiększona podatność na infekcje górnych dróg oddechowych, sprzyja poszukiwaniom sposobów na poprawę odporności. W tym aspekcie coraz większą wagę przypisuje się laktoferynie, nazywanej często multipotencjalnym białkiem lub idealnym stymulatorem odporności. Przydomki te wynikają z wyjątkowo wszechstronnej aktywności
omawianego białka do eliminacji większości drobnoustrojów chorobotwórczych, grzybów, wirusów
czy też pasożytów. Zaznaczyć należy jednocześnie, iż wspomaganie odporności nie jest jedyną funkcją pełnioną przez opisywane białko. Do równie istotnych ról wspomagających jej kompleksowe, prozdrowotne działanie na organizm należy także działanie przeciwzapalne, udział w gospodarce żelaza w organizmie oraz dyskutowana aktywność przeciwnowotworowa.
W artykule dr n. biol. Patrycja Szachta zadała sobie pytanie, czy laktoferyna jest odpowiednim
panaceum na infekcje?
W ramach stałego cyklu DIETETYCZNY RING poruszony został temat nasion chia.
Nasiona chia to małe, czarne, niepozorne ziarenka, o dużym potencjale odżywczym. Na naszym rynku dostępne od niedawna, z kolei w medycynie ludowej zastosowanie znajdują już od wieków. Chia to tradycyjny pokarm Majów i Azteków, były zalecane w leczeniu chorób oczu, infekcji oraz schorzeń układu oddechowego. Dziś widnieją na półkach sklepowych, ale cena w porównaniu do innych nasion jest stosunkowo wysoka. Z pytaniem, czy warto wdrażać je do naszego codziennego jadłospisu zmierzyły się dwie specjalistki: dr n. med. Angelika Kargulewicz oraz dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka.
Kawa zbożowa – smaczna i wartościowa alternatywa dla tradycyjnej kawy. Kawa to przyjemna
używka, po którą codziennie sięgają miliony osób na całym świecie. Jest najczęściej spożywanym
napojem, zaraz po wodzie i herbacie. Cieszy aromatem i wyrafinowanym smakiem. Ludzie piją kawę z różnych pobudek: znany jest jej korzystny wpływ na układ nerwowy, zawiera sporo wymiataczy wolnych rodników, czyli antyoksydantów, a także może zmniejszać uszkodzenia materiału genetycznego i ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Z drugiej strony znacznie rzadziej wspomina się o jej potencjalnym kardiotoksycznym działaniu u osób z genetycznym wariantem wolnego metabolizmu kofeiny. Kawa jest również źle tolerowana przez osoby z chorobami przewodu pokarmowego. W sytuacji, kiedy nie możemy rozkoszować się uwielbianym aromatem tradycyjnej kawy, warto pamiętać o całym asortymencie kaw zbożowych, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem.
Grono redakcyjne wraz z autorami: prof. dr Ryszardem Michałem Kozłowskim i mgr Januszem
Jankowiakiem skupiło się na oleju lnianym jako antidotum na stres. Żyjąc coraz szybciej i
intensywniej, powoli i niezauważalnie wpadamy w pułapkę cywilizacji, w której nieracjonalna dieta
jest oprócz m.in. pędu życia i związanego z nim stresu elementarnym czynnikiem narażenia naszego zdrowia na uszczerbek. Zatem im wcześniej uświadomimy sobie związek wpływu prawidłowego odżywiania na nasze samopoczucie, tym więcej dajemy sobie szans na ochronę organizmu w codziennych zmaganiach. Jednakże nie są to proste wybory, gdyż w społeczeństwie konsumpcyjnym promowane w mediach produkty spożywcze w wielu przypadkach wprowadzają do naszej diety niekorzystne składniki pokarmowe. Niestety dopiero z upływem czasu odczuwamy konsekwencje spożywania, gdy ustrojowe mechanizmy regulatorowe nie są w stanie powstrzymać postępujących zmian. Jednak w świetle badań naukowych i praktyki wielu schorzeń można było w większości przypadków uniknąć, stosując w codziennej diecie m.in. przetworzony len w postaci zimnotłoczonego oleju.
W numerze przeczytacie także wywiad ze światowej sławy naukowcem - profesorem medycyny i
biochemii Giovannim Scapagninim na temat nutrigenetyki i nutrigenomiki. W rozmowie dziennikarka Food Forum poprosiła profesora o ocenę wpływu tych dwóch dynamicznie rozwijających się dziedzin nauki na profilaktykę chorób zależnych od diety.
Na koniec chciałabym zarekomendować Wam dział ZDROWE PRZEPISY, w którym w tym wydaniu
krem z pieczonej dyni i ziemniaków w misce dyniowej ze śliwką. W tym wydaniu czasopisma
przepisów jest więcej niż zwykle – w artykule „Zdrowe słodycze” autorka mgr inż. Kamila Ziemann
przygotowała przegląd kilku niestandardowych produktów, w których zawarte są spore ilości cukru, a także prezentuje gotowe rozwiązania na domowe, zdrowe przekąski do pracy bądź szkoły.
120 stron czasopisma nie sposób opisać w jednym takim wpisie, dlatego wybrałam dla Was
przekrojowo kilka z artykułów. Warto wspomnieć jeszcze, że w czasopiśmie pojawi się także artykuł
dotyczący selenu i jodu i ich znaczeniu w chorobie Hashimoto, a także pierwszy wpis z cyklu
artykułów dotyczący aspektów prawnych w gabinecie dietetyka.