
Kukurydziane muffinki z jabłkiem i cynamonem, czyli słodki dodatek do dziecięcej śniadaniówki
Najlepsze do szkolnej śniadaniówki. Delikatne, puszyste, słodkie, sycące. Trzy muffinki, owoc, garść orzechów i woda. To jeden z naszych szkolnych zestawów.
Ale kukurydzane muffinki z jabłkiem i cynamonem pokochają nie tylko dzieci. Trzeba bardzo uważać bo łatwo się w nich zatracić. Przed moim mężem trzeba je chować, bo nie zna umiaru.
Zje tyle ile znajdzie ;).
Koniecznie zróbcie i napiszcie jak smakowały.
Kaloryczność:
Jedna muffinka ma ok. 120 kcal
Składniki na 24 muffinki:

- 300 gramów mąki kukurydzianej
- 150 gramów masła
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 gramów ksylitolu lub brązowego cukru
- 2 jabłka - maksymalnie 200 gramów
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, lub siekamy w malakserze. Mieszamy z cynamonem.
- Miękkie masło ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Dodajemy jajka i mleko.
- Miksujemy na gładką masę.
- Mąkę kukurydzianą mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
- Do miski w której znajdują się płynne składniki, cały czas miksując dodajemy mąkę. Miksujemy na gładką masę. Łączymy z jabłkami za pomocą łyżki (nie miksujemy).
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Termoobieg. Foremki do muffinek wypełniamy ciastem do wysokości 3/4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut.