Img

Faszerowany filet z kurczaka ze skórką z szynki parmeńskiej podany z marchewkowym pure i kapustą na białym winie

Danie na elegancki obiad, lub wykwintną kolację. Tak przygotowanego mięsa nie powstydzicie się nawet przed najbardziej wymagającymi gośćmi. Pieczony w ten sposób kurczak jest delikatny, soczysty i bardzo aromatyczny. Sekretem jest skórka z szynki parmeńskiej, która oprócz tego że sama w sobie smakuje genialnie, fantastycznie zatrzymuje wilgoć. Mięso podałam z marchewkowym pure i kapustą pekińską na ciepło z porem i białym winem. Oj będziecie zadowoleni. Dodatkowo z pewnością zaskoczy Was fakt, iż danie przygotowuje się bardzo prosto i szybko. Testujcie i piszcie jak Wam smakowało ;)
Kaloryczność: 100 gramów faszerowanego kurczaka ma ok. 110 kcal Łyżka pure z marchewki ma ok. 25 kcal Łyżka kapusty ma ok. 30 kcal
Składniki na obiad dla 4 osób:
 Przygotowanie:
  1. W dwóch pojedynczych filetach robimy kieszonkę. Środek doprawiamy solą i pieprzem. UWAGA: nie przyprawiamy filetów na zewnątrz!
  2. Trzeciego fileta mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy drobniuteńko posiekaną natkę pietruszki, rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz. Mieszamy.
  3. Farsz dzielimy na pół. Wypełniamy kieszonki w filetach.
  4. Na desce układamy szynkę parmeńską w taki sposób, aby jeden plaster zachodził na drugi. Kładziemy fileta tak, aby otwarta jego część znajdowała się na zamkniętej części szynki. Zawijamy.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Grzanie góra -  dół. Filety wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 30 minut bez przykrycia.
Pure z marchewki:
Przygotowanie: Oczyszczoną i oskrobaną marchew kroimy w talarki. Zalewamy wodą, solimy. Gotujemy do miękkości. Dodajemy masło, miksujemy na gładką masę.
Kapusta pekińska na ciepło:
Przygotowanie:
  1. Białą część pora kroimy na pół i drobno siekamy.
  2. Na rozgrzanym maśle podduszamy pora, dodajemy białe wino i dusimy aż płyn zredukuje się do połowy.
  3. Dodajemy drobno pokrojoną kapustę pekińską i zasmażamy często mieszając ok. 2-3 minuty. Po tym czasie doprawiamy solą i białym pieprzem. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved