
Bezglutenowe i bezmleczne chrupiące gofry! Idealny początek dnia, nie tylko dla dzieci!
Któż z nas nie lubi gofrów. Słodkie, chrupiące, delikatne w smaku. Mnie osobiście kojarzą się z wakacjami, bo jako dziecko, tylko tam je jadałam. Najbardziej lubiłam te z bitą śmietana i jagodami. Smakowały wybornie.
W dzisiejszych czasach mamy dostęp do domowych gofrownic, więc nasze dzieci nie muszą czekać do wakacji, aby zjeść pyszne gofry.
W ubiegłą sobotę zrobiliśmy sobie śniadaniową, gofrową ucztę i ciesząc się promieniami słońca i niczym nieograniczonym czasem delektowaliśmy się smakiem.
Gofry które chcę Wam dziś zaproponować nie zawierają białek mleka krowiego i glutenu. Świetnie nadają się dla alergików. Niestety w przypadku gofrów nie da się zastąpić jajek. Testowałam mój przepis i z glutkiem z siemienia i z ubitą na sztywno aquafabą, ale niestety nie wychodzą chrupiące i są zwarte, a w gofrach nie o to chodzi.
Kaloryczność:
Jeden gofer ma ok. 40 kcal
Składniki:

- 3 jajka
- 380 ml mleka ryżowego
- 20 gramów cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 gramów mąki kukurydzianej
- 100 gramów mąki ryżowej
- 75 gramów oleju rzepakowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę.
- Obydwie mąki umieszczamy w miseczce razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy, przesiewamy przez sito.
- Żółtka umieszczamy w miseczce. Miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, mleko, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i sól. Miksujemy na gładką masę ok. 2 minuty.
- Do masy dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy łyżką.
- Przygotowujemy w gofrownicy.