Soczysty, delikatny, aromatyczny, pieczony filet z kurczaka z warzywami na parze i sosem pietruszkowym. Pokochacie ten sposób przygotowania mięsa.
Filet z kurczaka. Na ogół suchy, bezpłciowy i nudny. Mięso które przyrządza się bardzo szybko, ale też równie szybko i łatwo można je zepsuć, sprawiając że będzie suche jak wiór.
Dziś mam dla Was petardę. Sposób na filet z kurczaka który pokochacie. Mięso wychodzi delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne. Sekretem jest marynata i sposób obróbki. Aby wyszło tak jak należy, trzymajcie się podanych czasów.
Jestem pewna że zasmakuje i dzieciom i dorosłym.
UWAGA! Tak przygotowanego fileta możecie używać również jako wędliny do pieczywa.
Sos pietruszkowy to mój ostatni wynalazek i ku mojemu zdziwieniu zasmakował moim dzieciom. Jeśli nie lubicie natki pietruszki, możecie przerobić ten sos, na wersję orientalną dodając curry i szczyptę imbiru zamiast natki. Wyjdzie równie smacznie.
Porcja (ok. 200 gramów) fileta ma ok. 230 kcal
Łyżka sosu ma ok. 30 kcal
- jeden podwójny filet z kurczaka - ok. 400 gramów
- 4 łyżki oliwy z oliwek do marynaty
- sól
- biały pieprz
- świeża kolendra
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- Fileta nacieramy solą i białym pieprzem. Posypujemy świeżymi liśćmi kolendry, zalewamy oliwą, marynujemy przez 12 godzin w lodówce.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zamarynowanego fileta smażymy na oleju rzepakowym po 4 minuty z każdej strony. Usmażonego zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 8 minut.
- 30 gramów masła
- 30 gramów mąki kukurydzanej
- 400 ml bulionu warzywnego - przepis TU
- garść natki pietruszki
- Pietruszkę drobno siekamy. Ja używam malaksera.
- Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i zasmażamy 1-2 minuty cały czas mieszając.Po tym czasie powolutku wlewamy letni bulion, cały czas mieszając trzepaczką. Sos ma mieć aksamitną, gładką konsystencję. Do gotowego sosu wkładamy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.