Pieczone kotlety z kalafiora z hiszpańskim sosem Pisto. Wegetariański obiad, który zaskoczy i mięsożernych.
Po kotlecikach z kaszy jaglanej z marchewką, curry i natką pietruszki (przejdź do przepisu), te kalafiorowe są jednymi z naszych ulubionych.
Jak pierwszy raz robiłam kotlety z kaszy jaglanej, te z marchewką, moja córka popatrzyła na mnie jak na kosmitę i stanowczo orzekła że kasza na kotlety się nie nadaje, i nic z tego nie będzie. W domu mamy taką niepisaną umowę, że próbujemy tego co ląduje na talerzu. Jeśli nie smakuje, w porządku. Nikt nikogo do jedzenia nie zmusza, ale opinię o potrawie wyrabiamy zawsze po spróbowaniu. Pierwsze wrażenie "na oko" zmyliło nas nie raz.
Kotleciki z marchewką pokochali wszyscy. Kasza jaglana to doskonała baza i do ciast i do kotletów. Jeśli chodzi o kotlety wegetariańskie, to na stałe w naszym menu gości sześć ich wersji, które sukcesywnie będę Wam prezentowała.
Kalafiorowe robi się prosto i szybko, i to zdecydowanie specjalność mojej córki bo smakują jej najbardziej. Kalafiora mieli sama w maszynce. Miesza go z kaszą jaglaną i masą jajeczną. Tak, tak, dzieci takie paciajki uwielbiają. To jak lepienie z błotka w piaskownicy. Potem lepi kotlety, smaruje je olejem i wspólnie wkładamy do piekarnika. Kotleciki można też usmażyć na oleju, ale mają wtedy zdecydowanie więcej kalorii, no i usmażenie 16 kotletów bo tyle wychodzi z przepisu, trochę trwa.
Warzywny, hiszpański sos Pisto pokochałam całkiem niedawno. Serwuję go jako dodatek do innych potraw, ale też bardzo często jem jako samodzielny posiłek na kolację. Posypuję go kolendrą, bazylią, fetą lub ziarnami np. słonecznika lub dyni. Smakuje wybornie.
Jeden kotlet ma ok. 65 kcal
Łyżka sosu ma ok. 25 kcal
Posiłek widoczny na zdjęciu ma ok. 380 kcal
Składniki na kotlety z kalafiora - ok. 16 sztuk:
- jeden średni kalafior
- 100 gramów kaszy jaglanej
- 2 jajka
- cebula
- płaska łyżeczka pieprzu
- łyżeczka soli
- łyżka oleju do podsmażenia cebuli
- 2 łyżki oleju do posmarowania kotletów
- Kalafiora mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
- Kaszę jaglaną zalewamy szklanką zimnej wody. Jak zacznie się gotować, wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia. Nie podnosimy pokrywki!
- Na oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Studzimy.
- W misce umieszczamy zmielonego kalafiora, ugotowaną i zimną kaszę jaglaną, roztrzepane z solą i pieprzem jajka, oraz podsmażoną cebulkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z masy formujemy kotlety. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy olejem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Grzanie góra dół. Bez termoobiegu.
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 małe cukinie
- mała cebula
- 400 gramów pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych
- 60 ml oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- Paprykę i cukinię kroimy w grubą kostkę. Cebulę drobno siekamy.
- W garnku umieszczamy pokrojone warzywa (oprócz pomidorów). Zalewamy oliwą, dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
- Do warzyw dodajemy sól, pieprz i pomidory. Dusimy 20 minut z uchyloną pokrywką.
Kotleciki podajemy z sosem.