Img

Pulpeciki z indyka pieczone na młodych warzywach z aromatycznym pietruszkowym pesto. Smakowita potrawa na niedzielną biesiadę z rodziną. Idealna dla dzieci.

Pewnie dziwicie się że dziś sobota, a ja wstawiłam post. Ech...... biegam dziś jak nakręcona.
Rano pobiegłam na targ. Tam wpadłam na pomysł dzisiejszego obiadu. Nakupowałam jakby miał nastąpić kataklizm. Wróciłam do domu. Zabrałam się za gotowanie.
Danie mega proste, a wyszło tak smaczne, że doszłam do wniosku, że nie ma co czekać. W końcu na nadchodzący tydzień rozplanowałam już teksty, więc musielibyście czekać przynajmniej tydzień.
A szkoda by było. I dzieciakom i dorosłym zasmakuje na pewno, a robi się bardzo szybko.
Delikatne pulpeciki z indyka. Będziecie zaskoczeni co tam dałam do środka. Do tego młode aromatyczne warzywka podrasowane szczyptą curry i petarda: pietruszkowe pesto z parmezanem, czosnkiem i migdałami. Daje kopa całej potrawie. Wychodzi sporo, przyda się do kanapek.
Polecam ;)

Kaloryczność:
Jeden pulpecik ma ok. 35 kcal  
Łyżka sosu warzywnego ma ok. 10 kcal   
Składniki na 10 sztuk:
 Przygotowanie:
  1. Warzywa ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z curry. Spód naczynia do zapiekania smarujemy klarowanym masłem. Wrzucamy warzywa. Solimy.
  2. Mięso mielimy w maszynce. Jajko, musztardę, ketchup, sól i pieprz miksujemy na gładką masę. Mieszamy z mięsem i otrębami.
  3. Ręce zwilżamy wodą. Formujemy pulpeciki. Układamy na warzywach. Podlewamy wodą. Zamykamy pokrywę naczynia do zapiekania i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
  4. Naczynie z pulpetami wyjmujemy z piekarnika. Pulpety przekładamy w ciepłe miejsce. Naczynie z warzywami stawiamy na ogniu. Mąkę mieszamy z mlekiem, dodajemy do warzyw cały czas mieszając. Gotujemy 2-3 minuty.
  5. Mieszamy z drobno posiekanym koperkiem.
Pesto z pietruszki:
Przygotowanie:
W malakserze umieszczamy pietruszkę, czosnek, rozgniecione migdały i oliwę z oliwek. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy sól i stary ser. Ponownie blendujemy.
Jeśli pesto jest za gęste dolewamy oliwy.

Pulpety podajemy z pure ziemniaczanym.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved