
Drobiowe pulpeciki w kremowym sosie pomidorowym z warzywami na parze. Klasyczny dziecięcy obiadek w nowej odsłonie! Dietetyczny, lekki, delikatny.
Dziś chcę Wam zaproponować danie dla dzieci. Delikatne drobiowe pulpeciki gotowane na parze, z sosem pomidorowym.
Jeśli nasunęła się Wam myśl, że delikatne oznacza mdłe, i potrawa nie nadaje się dla dorosłych, to jesteście w błędzie. Określenie delikatne w przypadku tych pulpecików odnosi się do ich konsystencji. Są mięciutkie i w przekroju jak drobiowy pasztecik. W smaku, za sprawą użytych przypraw są wyraziste i z pewnością zaskoczą nie jednego dorosłego.
Ja podaję je w towarzystwie sosu pomidorowego i warzyw gotowanych na parze.
Polecam wypróbować ;)
Kaloryczność:
Jeden pulpecik ma ok. 35 kcal
Jedna łyżka sosu (ok. 25 ml) ma ok. 12 kcal
Jeden pulpecik ma ok. 35 kcal
Jedna łyżka sosu (ok. 25 ml) ma ok. 12 kcal
Składniki na 20 pulpetów i sos:

- 400 gramów fileta z kurczaka
- jajko
- 50 gramów płatków owsianych
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, łyżeczka kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki,
- mała cebula - pół do mięsa, pół do sosu
- łyżka klarowanego masła
- 500 gramów pokrojonych pomidorów (bez skóry i gniazd nasiennych)
- łyżka śmietany 12 %
- 50 ml bulionu drobiowego (można użyć rosołu)
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalewamy wodą (do zakrycia), aby napęczniały. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z filetem z kurczaka i cebulą. Mieszamy z natką pietruszki, jajkiem, solą, kurkumą, papryką i pieprzem. Formujemy kuleczki, gotujemy na parze ok. 20-25 minut.
- Na maśle podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy pomidory i bulion, dusimy 10 minut. Blendujemy na gładką masę. Gotowy sos doprawiamy solą i zaklepujemy śmietaną.