Img

Trzy ulubione kawy! Codzienna, ice coffee i na specjalną okazję.

Mam ogromną słabość do kawy i wiecie o tym doskonale. Uwielbiam ten aromat, smak, cały rytuał parzenia. Zaparzona, świeżo zmielona kawa, laptop i mogę zacząć pracę.
Postanowiłam zdradzić Wam, które kompozycje lubię najbardziej.
Pierwsza to kawa codzienna, którą piję każdego dnia. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smak determinuje rodzaj użytych ziaren.
Druga to kawa z kokosową pianką, z cynamonem i wanilią. Bardzo ją lubię i to jest taka kawa weekendowa, która najlepiej smakuje w towarzystwie.
Trzecia to ice coffee, idealna na upały, także na mleku kokosowym. Tu oczywiście możecie użyć zwykłego mleka krowiego, ale z kokosowym moim zdaniem smakuje lepiej.
Ciekawa jestem która Wam posmakuje bardziej.

Składniki na kawę codzienną, typową:
Potrzebne urządzenia:
  1. Ziarenka mielimy w młynku na bardzo drobno.
  2. Ja do przygotowania kawy nie używam ekspresu, a zwykłej kawiarki, więc zmielone ziarenka umieszczam po prostu w pojemniku na kawę, a wodę na dole w zbiorniczku. Kawiarkę stawiam na bardzo małym ogniu i gotuję do czasu aż kawa wypłynie.
    Podgrzewam mleko, mieszam z kawą.
    Gotowe ;)
 

Cynamonowo - waniliowa z kokosową pianką: 
  1. Kawę przygotowujemy według przepisu na kawę bazową. Zaparzoną mieszamy z cynamonem i wanilią.
  2. Mleko kokosowe ubijamy przy pomocy spieniacza do mleka. Piankę umieszczamy na górze kawy.
 

Kokosowa Ice latte z cynamonem:
  1.  Kawę przygotowujemy według przepisu na kawę bazową, ale używając 150 ml wody. Zaparzoną kawę mieszamy z cynamonem. Schładzamy.
  2. Zimną kawę umieszczamy w shakerze. Dodajemy zimne mleko i lód. Mocno potrząsamy.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved