Waniliowy omlet biszkoptowy z owocami. Doskonały na wakacyjne śniadanie. Nie tylko dla dzieci ;)
Za kilka dni zaczynają się wakacje. Pomyśleliście już jakim śniadaniem uczcicie ten wyjątkowy sobotni poranek na który czekają wszystkie dzieci?
Moje już nie mogą się doczekać, a omlet który dziś chcę Wam zaproponować uwielbiają.
Mamy przećwiczony w wersji z truskawkami, malinami, jagodami i borówkami amerykańskimi.
Z każdym owocem smakuje wybornie i tak naprawdę ciężko mi określić z którym smakowało bardziej. Najlepiej będzie jak sami wypróbujecie bo ten omlet nie jest tylko dla dzieci ;).
Z latte z mleczną pianką smakuje ...... ech... co ja Wam będę pisać. Róbcie i dajcie znać w jakiej konfiguracji smakuje Wam najbardziej.
Kaloryczność:
Omlet ma ok. 350 kcal
Omlet ma ok. 350 kcal
Składniki na omlet dla 2 osób:
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 100 gramów mąki owsianej
- szczypta soli
- szczypta wanilii lub kilka kropel naturalnego aromatu waniliowego
- dowolne owoce - ja użyłam borówek amerykańskich
- łyżeczka klarowanego masła do smażenia
Przygotowanie:
- Białko jaja oddzielamy od żółtka. Ubijamy na sztywną pianę.
- Mąkę miksujemy z mlekiem. Cały czas miksując dodajemy żółtko, sól i wanilię.
- Masę delikatnie mieszamy z ubitą pianą.
- Na patelni (moja ma średnicę 10 cm) rozgrzewamy klarowane masło. Wlewamy masę, dodajemy owoce, przykrywamy pokrywką, smażymy na bardzo małym ogniu ok. 4 minut. Podnosimy pokrywkę, przerzucamy omlet na drugą stronę. Smażymy chwilę.
- Usmażony omlet przekładamy na talerz. Dekorujemy owocami.