
Peperonata z wołowiną, ryżem curry i świeżą kolendrą. Gruzja,Indie i Meksyk na jednym talerzu ;)
Wyraziste, aromatyczne, słodko - pikantne, orientalne. Tak określiłabym to danie.
Wołowina na styl indyjski bardzo mi smakuje. Całą robotę robi tu kumin, czyli kmin rzymski, który uwielbiam. Dodatkowo postanowiłam wprowadzić trochę Meksyku i dodałam ostrą i słodką paprykę.
Całość tonuje słodycz pieczonej papryki i ryż curry. Dopełnieniem jest świeża kolendra.
Jeśli lubicie kuchnię indyjską, gruzińską i meksykańską, to danie przypadnie wam do gustu.
Genialnie smakuje na powietrzu.
Polecam ;)
Wołowina na styl indyjski bardzo mi smakuje. Całą robotę robi tu kumin, czyli kmin rzymski, który uwielbiam. Dodatkowo postanowiłam wprowadzić trochę Meksyku i dodałam ostrą i słodką paprykę.
Całość tonuje słodycz pieczonej papryki i ryż curry. Dopełnieniem jest świeża kolendra.
Jeśli lubicie kuchnię indyjską, gruzińską i meksykańską, to danie przypadnie wam do gustu.
Genialnie smakuje na powietrzu.
Polecam ;)
Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 500 kcal
Składniki na obiad dla 2 osób:

- 4 dorodne czerwone papryki
- 300 gramów wołowiny (ja użyłam ligawy)
- łyżka klarowanego masła do mięsa
- 200 ml passaty pomidorowej
- łyżka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- płaska łyżeczka kuminu rzymskiego
- sól do mięsa
- płaska łyżeczka ksylitolu
- 100 gramów ryżu jaśminowego
- łyżeczka klarowanego masła do ryżu
- łyżeczka curry
- sól do ryżu
- 250 ml bulionu warzywnego
- świeża kolendra
- łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
- Papryki przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu). Z wystudzonych papryk zdejmujemy skórę. Kroimy w cienkie paseczki.
- Wołowinę mielimy w maszynce. Dodajemy kumin oraz słodką i ostrą paprykę. Mięso dokładnie mieszamy z przyprawami. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Na klarowanym maśle podsmażamy wołowinę, solimy, wlewamy passatę. Dusimy 15 minut. Dodajemy mąkę kukurydzianą. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojone papryki, dusimy kolejne 10 minut.
- Na klarowanym maśle szklimy ryż. Zalewamy bulionem. Dodajemy sól i curry. Gotujemy bez przykrycia aż ryż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy bulionu.