Img

Peperonata z wołowiną, ryżem curry i świeżą kolendrą. Gruzja,Indie i Meksyk na jednym talerzu ;)

Wyraziste, aromatyczne, słodko - pikantne, orientalne. Tak określiłabym to danie.

Wołowina na styl indyjski bardzo mi smakuje. Całą robotę robi tu kumin, czyli kmin rzymski, który uwielbiam. Dodatkowo postanowiłam wprowadzić trochę Meksyku i dodałam ostrą i słodką paprykę.
Całość tonuje słodycz pieczonej papryki i ryż curry. Dopełnieniem jest świeża kolendra.
Jeśli lubicie kuchnię indyjską, gruzińską i meksykańską, to danie przypadnie wam do gustu.
Genialnie smakuje na powietrzu.
Polecam ;)

Kaloryczność:

Porcja dla jednej osoby ma ok. 500 kcal 

Składniki na obiad dla 2 osób:
Przygotowanie: 
  1. Papryki przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu). Z wystudzonych papryk zdejmujemy skórę. Kroimy w cienkie paseczki.
  2. Wołowinę mielimy w maszynce. Dodajemy kumin oraz słodką i ostrą paprykę. Mięso dokładnie mieszamy z przyprawami. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
  3. Na klarowanym maśle podsmażamy wołowinę, solimy, wlewamy passatę. Dusimy 15 minut. Dodajemy mąkę kukurydzianą. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojone papryki, dusimy kolejne 10 minut.
  4. Na klarowanym maśle szklimy ryż. Zalewamy bulionem. Dodajemy sól i curry. Gotujemy bez przykrycia aż ryż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy bulionu.
Danie podajemy ze świeżą kolendrą. 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved