
Owoce zapiekane pod owsianą kołderką. O jakiej porze je zjeść? Na śniadanie, czy może na deser?
No właśnie. Na śniadanie czy na deser?
Powiem Wam tak : jak wczoraj rano upiekłam to danie, to nie miałam wątpliwości że jest genialne na śniadanie. No może nie do końca w trakcie roboczego tygodnia, ale wyobraźcie sobie sobotni poranek, świeżo parzoną latte i owoce pod owsianą kołderką.
Czas kiedy nie musimy spieszyć się do pracy, poganiać dzieci bo za chwilę trzeba wychodzić do szkoły. Spokój i celebracja. Czyż ów sobotni poranek nie będzie idealnym początkiem dnia?
Moja rodzina zakochała się w tym deserze. Jemy go na ciepło, ale na zimno jest równie pyszny.
Polecam ;)
Kaloryczność:
Porcja ma ok. 430 kcal
Składniki dla 4 osób:

- 500 gramów dowolnych owoców - ja użyłam truskawek
- 150 gramów płatków owsianych lub grubo mielonej mąki owsianej
- 2 jajka
- 60 ml mleka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 100 gramów masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- W rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy.
- Owoce myjemy, kroimy w kawałki, układamy w wysmarowanych tłuszczem formach.
- Płatki owsiane mielimy w młynku na mąkę. Można użyć mąki owsianej grubo mielonej.
- Jajka miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem na puszystą masę ok. 3-4 minut. Dodajemy rozpuszczone masło i mleko. Miksujemy minutę.
- Zmielone płatki owsiane mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy minutę. Kładziemy na owocach. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.