Soczysta i krucha polędwiczka pieczona w marynacie z sałatką z groszku cukrowego i sosem koperkowym
Kochani dziś mam dla Was przepis na pyszną pieczoną polędwiczkę. Dobrze zamarynowana, krótko pieczona wychodzi soczysta, krucha i aromatyczna.
Ja dziś podałam ją jako element sałatki z groszku cukrowego z ziarnami i sosem koperkowym, ale Wy możecie podać ją w wersji obiadowej.
Koniecznie wypróbujcie bo mięsko w tej wersji jest naprawdę pyszne ;)
Kaloryczność:
100 gramów polędwiczki ma ok. 110 kcal
Łyżka sosu ma ok. 25 kcal
100 gramów polędwiczki ma ok. 110 kcal
Łyżka sosu ma ok. 25 kcal
Składniki:
- 500 gramów polędwiczki wieprzowej
Do marynaty: - ząbek czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól
- łyżka oleju rzepakowego
- 150 gramów groszku cukrowego
- garść sałaty rzymskiej
- łyżka pestek dyni
- łyżka nasion słonecznika
Przygotowanie:
- Czosnek, natkę pietruszki, sól i olej ucieramy na gładką masę (ja używam blendera). Nacieramy polędwiczkę. Odstawiamy na 4 godziny do lodówki.
- Zamarynowaną polędwiczką szczelnie zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 13 minut (bez termoobiegu). Po tym czasie zmniejszamy grzanie do 180 stopni i pieczemy kolejne 10 minut.
- Wyłączamy piekarnik. Polędwiczkę wyjmujemy po 5 minutach. Kroimy w cienkie plastry.
- Groszek cukrowy wrzucamy na rozgrzane masło. Solimy. Podsmażamy 1-2 minuty na bardzo małym ogniu, często mieszając. Wyłączamy ogień. Przykrywamy pokrywką. Przed podaniem mieszamy z poszarpanymi liśćmi sałaty rzymskiej, pestkami dyni i słonecznika.
Sos koperkowy:
- 2 żółtka
- łyżka klarowanego masła
- łyżka mąki orkiszowej
- 150 ml mleka
- 100 ml bulionu warzywnego
- łyżeczka soku z limonki
- świeży koperek
- sól
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- W wysokiej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę i zasmażamy, aż powstanie jednolita papkowata masa. Bardzo powoli, cały czas mieszając trzepaczką wlewamy mleko i bulion i mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Jeśli sos jest za gęsty, dolewamy bulionu.
- Żółtka roztrzepujemy przy pomocy miksera. Dodajemy łyżeczkę sosu i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy kolejną łyżkę i kolejną, cały czas mieszając. Zahartowane żółtka dodajemy do reszty sosu i doprawiamy do smaku solą, gałką muszkatołową i sokiem z limonki. Mieszamy z koperkiem.