Szybkie penne z marynowaną wołowiną i pomidorami!
Danie z cyklu "zrób i odgrzej, a będzie smakowało jeszcze lepiej". Szybkie penne z marynowaną wołowiną i pomidorami. Idealne na weekend oraz wtedy, kiedy jesteśmy zabiegani i idealnym obiadem jest coś, co można po prostu wyciągnąć z lodówki i podgrzać.
Sekretem tej potrawy jest marynowana wołowina, która dzięki użytym przyprawom smakuje wybornie.
Aby wystarczająco zamarynować mięso potrzebujemy 2-3 godzin, jednakże jeśli zamarynujecie je na noc i zrobicie następnego dnia, będzie jeszcze lepsze. Sos lubi odgrzewanie, więc można go zrobić na dwa dni. Jestem przekonana, że tego drugiego będzie Wam smakował bardziej.
Danie, które bardzo lubią moje dzieci. Idealne do zapiekania. Wystarczy przełożyć do naczynia, posypać parmezanem i zapiec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Koniecznie wypróbujcie ;)
Porcja dla jednej osoby ma ok. 400 kcal
- łyżka klarowanego masła
- 500 gramów wołowiny
- 800 gramów pokrojonych pomidorów bez skóry i pestek (lub dwie puszki pomidorów krojonych bez skóry)
- łyżka curry
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka suszonej cebuli
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- płaska łyżeczka imbiru
- płaska łyżeczka soli
- łyżka mąki orkiszowej
- 300 gramów makaronu orkiszowego penne
- Wołowiną mielimy na małym sitku. Przyprawy mieszamy, posypujemy mięso, mieszamy, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
- Na klarowanym maśle podsmażamy mięso, dodajemy mąkę orkiszową i pomidory, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy około 15 minut. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy wody.
- Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z sosem.