Sałatka z kurczakiem, grillowanymi warzywami, orzechami pekan i sosem serowym! W sam raz na majówkę!
Wybierasz się na grilla do znajomych i Twoim zadaniem jest przygotowanie sałatki?
A może planujesz rodzinny piknik i szukasz inspiracji na przekąski?
Polecam moją sałatkę z kurczakiem, grillowanymi warzywami, orzechami pekan i sosem serowym.
Szybka w przygotowaniu, a za sprawą dobrze zamarynowanego, soczystego mięsa, bardzo pyszna.
Idealna także do zabrania do pracy, ale i na kolację lub nawet obiad.
Powiem słówko o orzechach pekan, ponieważ pytanie o nie na pewno by padło w komentarzach. Smakują jak orzechy włoskie, z tą różnicą że są delikatniejsze w smaku i pozbawione tej charakterystycznej dla orzechów włoskich, lekkiej goryczki.
Koniecznie wypróbujcie podczas nadchodzącej majówki ;)
Kaloryczność:
Porcja sałatki ma ok. 250 kcal
Porcja sałatki ma ok. 250 kcal
Składniki na jedną dużą sałatkę:
- 400 gramów fileta z kurczaka
- pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
- pół łyżeczki granulowanej cebuli
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- 100 gramów pomidorków koktajlowych
- pół łyżeczki soli do marynaty
- sól do warzyw
- łyżeczka masła
- dwie garście dowolnych sałat
- jedna mała cukinia
- 50 gramów orzechów pekan
- opakowanie serka Arla Apetina Pesto i Rukola
Przygotowanie:
- W naczyniu mieszamy pieprz cytrynowy, sól, cebulę i bazylię. Kurczaka kroimy w kostkę. Wkładamy do woreczka razem z przyprawą. Kilkukrotnie potrząsamy aby przyprawa dokładnie obtoczyła mięso. Odstawiamy na kilka minut.
- Na rozgrzane klarowane masło wrzucamy kurczaka, smażymy aż zmieni kolor na jasny. Zdejmujemy z ognia, szczelnie przykrywamy pokrywką aby mięso zaparowało. To sprawi że będzie cudownie soczyste i miękkie.
- Cukinię kroimy w talarki, pomidorki na pół. Wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię, delikatnie solimy i grillujemy aż cukinia zmięknie.
- Do rondelka wkładamy serek, podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji.
- Sałatę mieszamy z grillowanymi warzywami, kurczakiem i orzechami pekan. Polewamy sosem serowym.