Img

Pieczona polędwica z dorsza w towarzystwie sałatki z duszonego fenkułu! Elegancka kolacja z rybą w roli głównej!

Uroczysty, elegancki obiad lub wykwintna kolacja na ogół kojarzą nam się z mięsem.
Ja postanowiłam dziś przełamać ten stereotyp i z okazji nadchodzącej majówki zaproponować Wam uroczysty posiłek z rybą w roli głównej.
Pieczona polędwica z dorsza w towarzystwie sałatki z duszonego fenkułu sprawdzi się idealnie.
Anyżkowy smak fenkułu podkręcony kokosem i curry doskonale komponuje się z delikatnością dorsza.
Ale, ale ! Dorsz też dorzuci tu swoje trzy grosze ;) A to za sprawą marynaty!
Koniecznie wypróbujcie :)

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 360 kcal  
Składniki na porcję dla 2 osób:
Przygotowanie:
  1. Dorsza oprószamy solą, pieprzem, curry i kuminem. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie rybę zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  2. Rybę wyjmujemy z marynaty. Wkładamy do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego. Papier zawijamy tak, aby ryba była szczelnie zamknięta (można owinąć dratwą aby zapobiec odwijaniu się papieru). Pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 15 minut (grzanie góra dół).
  3. Fenkuł kroimy w kawałki. Wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy i podsmażamy aż lekko zmięknie, często mieszając. Dodajemy pędy bambusa, świeży koper, sól, sok z limonki, 50 ml mleka kokosowego i pół łyżeczki curry. Mieszamy, dusimy pod przykryciem 2-3 minuty.
  4. Na talerzu kładziemy sałatkę z fenkułu i upieczoną rybę. Posypujemy czarnym sezamem.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved