Wegetariańskie orkiszowe spaghetti z aromatyczną cukinią, ricottą i natką pietruszki! Błyskawiczny obiad, w sam raz dla zapracowanych!
Wiosna wkroczyła z impetem. Jest ciepło, słonecznie i bardzo energetycznie. Szkoda po pracy staną na długo przy kuchni. Korzystajmy ze słonecznej aury ile się da i spędzajmy jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu. Rower, rolki, bieganie, długie spacery. W końcu nadszedł ten czas. Nie mogłam się już doczekać.
Kochani z tej okazji mam dla Was danie błyskawiczne. Całość przygotujecie w niecałe 10 minut.
Danie jest bardzo lekkie, świeże i aromatyczne, więc jestem pewna że Wam zasmakuje.
Co mamy w składzie?
Cukinię która dzięki temu że jest lekko podsmażona na oliwie z oliwek nabiera cudownego aromatu, pozostając krucha. Do tego delikatna ricotta i świeża, młoda natka pietruszki.
PS: świetnie smakuje z lampką białego półwytrawnego wina.
Polecam ;)
- 100 gramów cukinii
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżka sera ricotta
- 60 gramów makaronu orkiszowego spaghetti (waga przed ugotowaniem)
- natka pietruszki
- sól
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojoną w kawałki cukinię i na małym ogniu podsmażamy 1-2 minuty. Cukinia ma być miękka, ale chrupiąca. Nie wolno jej rozgotować. Solimy, zdejmujemy z ognia.
- Do cukinii dodajemy ricottę i pokrojoną natką pietruszki. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem spaghetti.
Gotowe ;)