Wielkanocne jajo faszerowane marchewką i nasionami chia!
Witamina D, B12, żelazo, kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, karotenoidy i duuużo pełnowartościowego białka. Takie jest moje wielkanocne faszerowane jajo. Pyszne i zdrowe. Założę się że takiej kompozycji smakowej jeszcze nie jedliście, i założę się że taka wersja faszerowanego jaja przypadnie Wam do gustu.
Farsz nie ma majonezu. Ma za to słodką marchewkę delikatnie podkręconą imbirem. Do tego nasiona chia które nadają ostatecznego charakteru. Zachęcam do wypróbowania.
Takie jajka na pewno zostaną zauważone na świątecznym stole ;).
Kaloryczność:
Jedna połówka jajka ma ok. 40 kcal
Jedna połówka jajka ma ok. 40 kcal
Składniki:
- 5 jajek
- 100 gramów marchewki
- łyżeczka klarowanego masła
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki ksylitolu
- płaska łyżka nasion chia
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Jajka wkładamy do zimnej wody. Gotujemy 6 minut licząc od momentu, aż woda zacznie się gotować.
- Marchewkę ścieramy na drobnej tarce. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy marchew, sól, imbir i ksylitol. Mieszamy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy 2 minuty. Wyłączamy ogień, odstawiamy na 10 minut.
- Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół, wydłubujemy żółtka.
- Do rozdrabniacza (lub malaksera) wkładamy marchew i żółtka. Ucieramy. Mieszamy z nasionami chia. Farszem napełniamy białka - ja użyłam szprycy do tortów. Jeśli nie mamy ani rozdrabniacza, ani malaksera należy utrzeć widelcem.