Wegetariańska zapiekanka z pomidorami, cukinią, oliwkami i serem pleśniowym! W sam raz, kiedy wszyscy głodni i mało czasu na gotowanie!
Wegetariańska zapiekanka z pomidorami, cukinią, oliwkami i serem pleśniowym. Jedna z moich ulubionych. Zazwyczaj robię ją w soboty, ponieważ to bardzo szybki obiad i na dodatek bardzo lubiany przez moje dzieci.
Sos przygotowuję wówczas w piątek wieczorem. Odstany w lodówce fajnie przejdzie aromatem bazylii.
Po sobotnich zakupach i sprzątaniu lekko go podgrzewam, mieszam z ugotowanym makaronem i dodatkami, a następnie wstawiam do piekarnika. Szybko i smacznie.
Jeśli nie lubicie sera pleśniowego, możecie użyć parmezanu lub innego twardego sera. Wystarczy posypać wierzch.
Dobrym sposobem jest użycie małych naczyń do zapiekania, tak aby każdy miał swoje. Wówczas nie zniszczymy kształtu zapiekanki podczas nakładania na talerz, jak to ma miejsce w przypadku pieczenia w jednym, dużym naczyniu.
Bardzo proste, smaczne, szybkie danie obiadowe.
Polecam na sobotę ;)
Porcja ma ok. 430 kcal
Składniki na sos dla 4 osób:
|
|
- 250 gramów pełnoziarnistego makaronu świderki
- jedna cukinia
- łyżka klarowanego masła
- garść czarnych oliwek
- 120 gramów sera z niebieską pleśnią
- Makaron gotujemy al dente.
- Cukinię kroimy w półtalarki i szklimy na klarowanym maśle.
- Ugotowany makaron mieszamy z sosem, cukinią i oliwkami. Dekorujemy serem.
- Gotową zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.