Kurczak w sosie kokosowo – orzechowym! Pyszne, aromatyczne, wyraziste w smaku danie, w sam raz dla lubiących zdecydowane, indyjskie smaki!
Kiedy komponowałam mieszankę przypraw finalnie użytą do tego dania, planowałam wykorzystać ją do innej, bezmięsnej potrawy. Jednak po spróbowaniu ostatecznego jej smaku wiedziałam, że musi zostać wykorzystana do delikatnego mięsa, i do dania w stylu indyjskim, orientalnym.
Genialnie pasowały mi tu orzechy, mleko kokosowe i świeża kolendra. Jestem przekonana że tak przygotowane mięso zasmakuje każdemu kto z kuchnią indyjską miał kiedykolwiek styczność.
Jeśli nie mieliście styczności, polecam tym bardziej. To danie przybliży Wam smaki tego rejonu świata.
Kumin czyli kmin rzymski oraz sproszkowaną trawę cytrynową bez problem kupicie w każdym dużym sklepie na dziale z przyprawami. Proszę nie pytać w komentarzach na co wymienić poszczególne składniki mieszanki przypraw. Każdy jej składnik jest nie do zastąpienia. Świetnie się razem komponują i wymieniając którykolwiek otrzymamy zupełnie inne danie, smakowo różne od tego, które ja proponuję.
Danie jest wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne. Nie jest pikantne więc bez problemu można podać je dzieciom. Moje zjadły ze smakiem.
Jako dodatku użyłam kaszy bulgur, ale świetnie będzie tu pasował ryż.
UWAGA! Kmin rzymski to nie to samo co kminek. To zupełnie inne przyprawy!!!
Kaloryczność:
Na jedną osobę przypada 60gr suchej kaszy bulgur i 10gr fileta z kurczaka
Porcja obiadowa ma ok. 350 kcal
- łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
- łyżeczka ksylitolu (może być cukier trzcinowy)
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.
- jedna mała szalotka (ewentualnie może być mała cebula cukrowa lub zwykła mała biała)
- 250 ml mleka kokosowego (gęstego z puszki)
- 3 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych
- łyżka oleju kokosowego
- jeden podwójny filet z kurczaka
- 1,5 szklanki (standardowa szklanka o pojemności 250 ml) kaszy bulgur - ja użyłam kaszy bulgur z vermicelli czyli tycim makaronem
- łyżka oleju rzepakowego
- sól
- świeża kolendra do posypania dania
- Fileta z kurczaka kroimy w kostkę. Wkładamy do foliowego worka z suwaczkiem, wsypiemy całą przyprawę, zamykamy suwaczek i energicznie potrząsamy, tak aby każdy kawałek mięsa obtoczył się w przyprawie. Worek z mięsem wkładamy do lodówki na godzinę.
- W wysokim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Szklimy kaszę i zalewamy 3 szklankami wody. Solimy, gotujemy do miękkości.
Osoby które mają multicookera (ja mówię na przykładzie multicookera Redmond) gotują kaszę 30 minut na programie Boil, po czym włączają podgrzewanie na 10 minut.
- W wysokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy posiekaną w kosteczkę szalotkę. Jak się zeszkli dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony.
- Do podsmażonego mięsa wlewamy mleko kokosowe. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na minimalnym ogniu przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy orzechy, mieszamy, przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut.
- Podajemy z ugotowaną kaszą bulgur. Posypujemy świeżą kolendrą.