Jabłecznik na kruchym cieście pâte sablée!
Kruche ciasto to klasyk, ale nie wiem czy wiecie, że ma bardzo wiele odmian. O finalnym smaku i konsystencji, decyduje sposób, w jaki połączymy kluczowe dla niego składniki. W standardzie mąkę siekamy z masłem, a później dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ten sposób zna chyba każdy i mogłoby się wydawać, co tam, wrzucamy wszystko do miski, ciach i zagniatamy. Nie, nie. Pieczenie to matematyka i tu szczegóły decydują o całości. Dziś chcę Wam zaproponować jabłecznik na kruchym cieście pâte sablée.
Pâte sablée to najbardziej kruche z kruchych ciast, a sekretem tej kruchości i delikatności jest utarcie masła z cukrem na kremową masę. Ucieramy długo, masa ma być prawie biała, o jednolitej konsystencji. Gotową kremową masę dokładnie łączymy z żółtkami, a na koniec zagniatamy z przesianą mąką.
No i kwestia bardzo ważna, a mianowicie schłodzenie ciasta. Ciasto pâte sablée chłodzimy minimum 2 godziny. Ja chłodzę 3 godziny i tyle z powodzeniem wystarcza.
Zachęcam Was do wypróbowania. Ja po spróbowaniu pâte sablée jeśli chodzi o szarlotkę, nie wrócę już do klasycznego kruchego ciasta.
Porcja ciasta o wadze ok. 110 gramów ma ok. 250 kcal
- 200 gramów miękkiego masła
- 100 gramów brązowego cukru
- 2 żółtka
- 300 gramów mąki pszennej tortowej
- 6 jabłek
- 3 łyżki ksylitolu
- łyżka cynamonu
- Masło ucieramy z cukrem na jednolitą, kremową, prawie białą masę. Ucieramy długo, ok. 3-4 minut. Po tym czasie dodajmy żółtka i miksujemy około minutę.
- Do masy powolutku dosypujemy przesianą mąkę i zagniatamy kruche ciasto. Ja używam robota planetarnego więc ciasto zagniata się samo.
- Zagniecione ciasto formujmy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 3 godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. jednego centymetra. Wykładamy formę do pieczenia zostawiając trochę ciasta do dekoracji góry. Spód zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
- Jabłka ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z ksylitolem i cynamonem. Nakładamy na zapieczone ciasto. Górę dekorujemy pozostałym ciastem w dowolny sposób. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut.