Img

Sałatka z pieczonego buraka z granatem i awokado! W sam raz na sylwestrową przekąskę!

Kochani, jutro Sylwester, więc spieszę z przepisem na przepyszną sałatkę. Ostatnimi czasy jestem fanką pieczonego buraka, więc przygotujcie się, że co jakiś czas będzie się pojawiał na blogu ;).

Pieczony jest przepyszny. Słodki, wyrazisty. Ech .... no co tu dużo mówić. Trzeba spróbować!
Słodki burak, plus słodko cierpki granat, plus orzechowe w smaku awokado przełamane fajnym sosem na bazie domowego majonezu, sosu sojowego i soku z limonki.
Nie macie wyjścia, musicie spróbować ;)

Uwaga weganie! Chcąc zrobić tę sałatkę, zamiast jajek do majonezu dodajcie tofu!

Kaloryczność:
Porcja sałatki ma ok. 200 kcal

Składniki na dwie porcje:
Przygotowanie:
  1. Buraka zawijamy w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy buraka. Ma wystygnąć w środku. Dobrze jest to zrobić dzień przed przygotowaniem sałatki.
  2. Wystudzonego buraka kroimy w kosteczkę, delikatnie solimy. Mieszamy z nasionami granatu i pokrojonym w kostkę, uprzednio skropionym sokiem z limonki awokado.
  3. Majonez mieszamy z sosem sojowym. Dodajemy do sałatki. Mieszamy.
 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved