Img

Bigos Wigilijny, wegetariański i wegański! W wersji na szybkowar i tradycyjny garnek. Przesmaczny!

W tym tygodniu zapachnie świętami. Mam dla Was mnóstwo świątecznych pyszności. Zaczniemy od wegetariańskiego/wegańskiego bigosu. Mięsożerni mogą go podać na Wigilię. W pierwszy, czy drugi dzień świąt doskonale sprawdzi się na stołach wegetariańskich i wegańskich. Oczywiście polecam go każdemu, ponieważ jest baaardzo pyszny.
Dlaczego publikuję akurat bigos wegetariański/wegański? Ponieważ dodanie mięsa nie stanowi żadnego problemu, a o wegetarianach i ludziach mocno ograniczających spożycie mięsa niestety bardzo często się zapomina.
Ten bigos polubią także wszyscy dbający o linię. Tradycyjny Polski bigos jest dość tłusty i, co za tym idzie, kaloryczny. Mój jest fit ;).
Co dodać, aby bigos bez mięsa był smaczny? To nic trudnego. Kluczem są dodatki. Suszona śliwka, suszona gruszka, suszone jabłko i suszone grzyby. Całość podrasowuje aromat zrumienionej cebulki.
Kwaśność kiszonej kapusty przełamuje słodycz suszonych owoców podkreślona aromatem suszonych grzybów.

Czy można zrobić go wcześniej?

Tak. Przygotuj bigos chociażby dziś lub w najbliższy weekend, porządnie podgrzej i gorący włóż do słoików.  Teraz słoik ciach do góry dnem i czekamy aż bigos wystygnie. Tak przygotowany postoi do 2 miesięcy.
Polecam do wypróbowania.

Kaloryczność:
100 gramów bigosu ma ok. 40 kcal 
Składniki:
Wersja na szybkowar: 
  1. Cebulę kroimy  w kosteczkę. Rumienimy na oleju.
  2.  Kapustę, suszone owoce, suszone grzyby, podsmażoną cebulę i liście laurowe wkładamy do szybkowara. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą, zamykamy pokrywę szybkowara.
  3. Gotujemy 10 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  4. Szybkowar z wystudzoną kapustą ponownie stawiamy na ogniu. Gotujemy 10 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  5. Następnego dnia szybkowar ponownie stawiamy na ogniu. Gotujemy 5 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Bigos jest gotowy.  
Wersja na garnek tradycyjny:
  1. Cebulę kroimy  w kosteczkę. Rumienimy na oleju.
  2. Kapustę, suszone owoce, suszone grzyby, podsmażoną cebulę i liście laurowe wkładamy do garnka. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą,doprowadzamy do wrzenia. Gotujmy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  3. Ponownie stawiamy bigos na ogniu. Gotujemy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  4. Tego samego dnia raz jeszcze stawiamy bigos na ogniu. Gotujemy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  5. Następnego dnia stawiamy garnek na ogniu. Gotujemy 15 minut. Bigos jest gotowy.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved