Img

Pieczona papryka faszerowana paprykowym kaszotto z mięsem, czosnkiem, świeżą kolendrą i serem blue, podana na delikatnym sosie pomidorowym.

Faszerowane warzywa to coś, co o tej porze roku, oprócz zup, smakuje mi najbardziej. Sycą, rozgrzewają i smakują wybornie. Jeśli chodzi o tego typu dania, możliwości mamy mnóstwo, a granicą jest tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia.

Tym razem postawiłam na kaszę jęczmienną perłową, ale przygotowaną na sposób risotto razem z mięsem z indyka i przyprawami. Jeśli kaszę ugotowałabym oddzielnie i pomieszała z podsmażonym mięsem, uzyskałabym inny smak. Pamiętajcie, kluczem do smaku nie są składniki. Kluczem jest sposób przygotowania. Z tych samych produktów można zrobić co najmniej kilka różnych dań.

Kaszę zeszkliłam na oleju, dodałam zmielone mięso i przyprawy. Podsmażyłam.Wszystko zalałam wodą i udusiłam do miękkości. Co to dało? Smaki fantastycznie się połączyły tworząc zgraną, wyrazistą i lekko pikantną całość. Kropkę nad i postawiła świeża kolendra i ser z niebieską pleśnią. Przepyszne...

Koniecznie wypróbujcie!

To danie jest kolejnym dowodem na to, że kasza może być fajna, ciekawa i może stanowić bazę dań, których normalnie byśmy z kaszą nie powiązali. Kasz w dalszym ciągu jemy za mało. Z niechęcią do kasz spotykam się każdego dnia podczas pracy z moimi klientami. Winę za ten stan rzeczy zrzucam na brak pomysłów, co z nich zrobić. Niestety, w dalszym ciągu kasza kojarzy nam się z tłustym, wieprzowym gulaszem.

A kasze jeść warto, ponieważ są ważnym elementem naszej diety.

Są źródłem:

Kaloryczność:
Jedna faszerowana papryka 
z dwiema łyżkami passaty ma ok. 290 kcal

Składniki na 4 papryki:
Przygotowanie:
  1. Z papryk usuwamy gniazda nasienne. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy passatę pomidorową. Solimy. W naczyniu umieszczamy papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. na 15 minut.
  2. W wysokim garnku, na rozgrzanym oleju szklimy przepłukaną pod bieżącą wodę kaszę. Dodajemy mielone mięso, słodką paprykę, sól i duży rozgnieciony ząbek czosnku. Smażymy, aż mięso zmieni kolor.
  3. Do garnka wlewamy wodę, 2 cm ponad poziom kaszy z mięsem. Przykrywamy pokrywką, dusimy, aż kasza będzie miękka. Jeśli będzie taka potrzeba, dolewamy wody.
  4. Wyjmujemy papryki z piekarnika. Napełniamy do połowy farszem. Kładziemy plaster sera blue i łyżkę posiekanej świeżej kolendry. Przykrywamy farszem. Na wierzch kładziemy plaster sera blue.
  5. Nafaszerowane papryki wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Podanie:
Na dno naczynia wlewamy trochę passaty.
Kładziemy upieczoną paprykę.
Posypujemy świeżą kolendrą.
Voila!
 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved