Kokosowo – czekoladowo – bananowe placuszki dla dzieci na diecie bezmlecznej i bezglutenowej!
Dzisiejszy przepis na placuszki o cudownym, bananowo - czekoladowym smaku dedykuję dzieciom będącym na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Polubi je każdy. I mały i duży.
Jako dodatek użyłam mleka kokosowego, ale nie tej gęstej jak smalec części, tylko już po wymieszaniu z tą kokosową wodą z puszki. Jeśli dziecko nie musi być na diecie bezmlecznej, mleko kokosowe możemy zamienić na jogurt naturalny.
W składzie placuszków mamy też mąkę owsianą. Pamiętajcie, owies jest bezglutenowy. Owszem, może być zanieczyszczony glutenem za sprawą sąsiedztwa z pszenicą w spichlerzu. To zanieczyszczenie ma znaczenie w przypadku osób z celiakią, u których nawet minimalna ilość glutenu może mieć wywołać reakcję alergiczną. U osób z nietolerancją nie ma to znaczenia. W sprzedaży są specjalne płatki owsiane i mąka owsiana bezglutenowa co oznacza, że podczas procesu produkcji owies w towarzystwie pszenicy nie przebywał.
Placuszki są mięciutkie i puszyste, a za sprawą banana bardzo słodziutkie. Nie dodajemy ani cukru, ani soli. Lekko słona mąka owsiana zastępuje nam sól. Polecam też wersję bez kakao. Do wersji z kakao doskonale pasują zagotowane maliny. To ulubiona wersja moich dzieci.
Smażyłam na oleju kokosowym, który razem z mlekiem kokosowym nadaje fajnego kokosowego aromatu.
Nie pytajcie dziś o moją opinię na temat oleju kokosowego. Wszystko powiem w przyszłym tygodniu.
Kaloryczność:
Jeden placuszek o wadze ok. 40 gramów ma ok. 50 kcal
- 2 banany
- łyżeczka kakao
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka kokosowego (można zastąpić jogurtem)
- 5 czubatych łyżek mąki owsianej