Img

Kapusta w pomidorach z dodatkiem podsuszanej, wędzonej kiełbaski myśliwskiej. Bez zasmażek i zagęszczaczy! Cudownie sycąca i rozgrzewająca. Nie tylko dla panów! Tylko 280 kcal na 400 gramową porcję!

Do zmiany nawyków żywieniowych najtrudniej przekonać panów. W ubiegłym tygodniu rozmawiałam o tym z moją znajomą kardiolog, ponieważ pisałam dietę dla jednego z jej pacjentów. Zapytała mnie o pracę z panami. Moje doświadczenie jest następujące: panowie są zadaniowi i jeśli pan zgłasza się do mnie sam, z własne nieprzymuszonej woli, pracuje pięknie. Stosuje się do wszystkich zaleceń, jest bardzo zdyscyplinowany i nie ulega pokusom, jak to ma często miejsce w przypadku pań. Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że panowie mają zdecydowanie szybsze efekty w odchudzaniu i poprawie parametrów zdrowotnych. Problem jest wtedy, kiedy delikwenta "za uszy" przyprowadza żona. Wtedy jest zdecydowanie pod górkę i na ogół nie kończy się to dobrze ;).

Moja dzisiejsze danie dedykuję przede wszystkim panom. Chyba nie ma faceta, który nie lubi kapuśniaku, zwłaszcza o tej porze roku kiedy za oknem zimno, deszcz i wiatr. Cudownie syci i rozgrzewa. Przygotowując się do tego tekstu, wysłałam maila do moich klientów panów z pytaniem, czy lubią kapuśniak, jak często jadają, i jak się przygotowuje to danie w ich domach?
Większość odpowiedziała, że lubi, ale odkąd przeszli na "jasną stronę mocy", już go nie jadają, bo to danie za tłuste i za ciężkie. To prawda. Tradycyjny kapuśniak robi się na smażonym mięsie, często z dodatkiem boczku, a niektórzy pisali że na ..... konserwie tyrolskiej! Całość dopełnia zasmażka z mąki.
Mój kapuśniak jest zdecydowanie inny. Jest z dodatkiem kiełbasy, więc panowie będą zadowoleni, ale jak wszyscy wiemy, kiełbasa kiełbasie nierówna. No i kluczowy jest sposób przygotowania.
Chcąc zrobić to danie w domu, szukajcie kiełbasy podsuszanej i wędzonej najlepszej jakości. To ma być kiełbasa z mięsa, a nie kiełbasa z tłuszczu z dodatkiem mięsa i wypełniaczy. Kto mieszka w okolicach Karczewa (pod Warszawą) polecam kiełbasę myśliwską z tamtejszej Kiszeczki. To mała masarnia, moim zdaniem najlepsza w okolicy. Myśliwska z Kiszeczki to jedyna kiełbasa, jaką ja jadam. Kiełbasa daje cały smak tej potrawie i to musi być królowa kiełbas, ma być najlepsza.

Poniżej znajdziecie szczegółowy opis przygotowania tego dania. To jedyny kapuśniak, jaki zjedzą moje dzieci. Przygotowuje się go bez przykrycia, po to, aby odparowała cała woda. Dzięki temu zbędne są wszelkie zasmażki i zagęszczacze. Kapustę najpierw się zesmaża, potem zaparowuje, aby była miękka. Na koniec okala ją sos pomidorowy. Uwielbiam to danie. Polecam Wam bardzo.


Kaloryczność:
Cały garnek kapusty ma ok. 1700 kcal 
Porcja dla jednej osoby (ok. 400 gramów) ma ok. 280 kcal  
 
Składniki na danie dla 6 osób:
Przygotowanie: 
  1. Kapustę drobno szatkujemy i solimy warstwami. Odstawiamy na 10 minut.
  2. W wysokim garnku, na klarowanym maśle szklimy drobno pokrojoną cebulę. Na osobnej patelni zemażamy pokrojoną w półtalarki kiełbasę. Smażymy bez przykrycia, aż kiełbaska zesmaży się na zuzelka. Ma być chrupiąca jak z grilla. Tu ważna jest jakość kiełbasy, a konkretnie to, aby było w niej jak najwięcej mięsa, a nie dodana tona tłuszczu. Z dobrej jakości, podsuszanej, tego tłuszczu nie wytopi się dużo.
  3. Do garnka w którym zeszkliliśmy cebulę dodajemy kapustę i zesmażoną kiełbaskę bez tłuszczu, który się wytopił. Mieszamy i zesmażamy bez przykrycia na małym ogniu. Nie przykrywamy pokrywką! Woda z kapusty ma parować. Po 30 minutach zesmażania wyłączamy ogień i przykrywamy kapustę pokrywką na godzinę. Po tym czasie ponownie włączamy ogień, doprowadzamy kapustę do wrzenia, wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy kminek. Gotujemy 30 minut, często mieszając. Gotowe.

Kapusta jest najlepsza następnego dnia po przygotowaniu. 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved