Img

Soczysta, aromatyczna rolada z kurczaka z sosem z kolorowego pieprzu. Na uroczysty obiad i wyjątkowe okazje.

Dawno nie było nic mięsnego i nic uroczystego więc postanowiłam to zmienić i upiekłam roladę, którą osobiście bardzo lubię i lubi moja rodzina. Nie jest to danie pracochłonne, jakby się mogło wydawać, a jego sekretem jest dobrze zamarynowane mięso i dobrej jakości wędzony boczek, bardzo cienko pokrojony.

Mięso marynujemy minimum 12 godzin w posiekanej w malakserze natce pietruszki, czosnku, soli i pieprzu cytrynowym. Ja marynuję je wieczorem i piekę na obiad następnego dnia. Mięso marynuje się wtedy około 18 godzin.To ważne, jeśli chodzi o kruchość i soczystość, i sprawę marynaty należy potraktować bardzo poważnie.
Roladę serwuję z sosem z kolorowego pieprzu i świeżą kolendrą. Kolendra nie jest obowiązkowa, ale ja mam do niej ogromną słabość.
W tym przepisie ważne są detale. Marynata, jakość wędzonego boczku (nie może być parzony) i czas pieczenia. Polecam na uroczyste okazje.

Kaloryczność:
Porcja roladki dla jednej osoby (100 gramów) ma ok. 120 kcal 
Łyżka sosu ma ok. 25 kcal
Składniki na 4 porcje:
Przygotowanie:
  1. W malakserze umieszczamy natkę pietruszki i czosnek. Drobniutko siekamy.
  2. Fileta z kurczaka nacieramy pastą z czosnku i pietruszki oraz solą i pieprzem cytrynowym.
  3. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
  4. Wyjmujemy fileta z lodówki, przekrawamy na pół i przecinamy na płasko.
  5. Fileta solimy i na każdej połówce kładziemy trzy plasterki boczku.
  6. Zawijamy w roladę i wiążemy dratwą.
  7. Rolady obsmażamy na klarowanym maśle minutę  z każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
  8. Wyjęte z piekarnika rolady kroimy w plastry. Podajemy z sosem.
Przepis na sos z kolorowego pieprzu:
Przygotowanie:
  1. Ciepły bulion drobiowy mieszamy z mlekiem.
  2. Na maśle, na którym podsmażaliśmy rolady, zesmażamy mąkę, po czym cały czas mieszając trzepaczką powolutku wlewamy mleko z bulionem. Mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli potrzeba dolewamy więcej mleka.
  3. Sos doprawiamy kolorowym pieprzem i solą. Dodajemy posiekaną świeżą kolendrę.
Pieczone ziemniaki:
Ziemniaki nacieramy rozdrobnioną w malakserze natką pietruszki. Obkładamy gałązkami rozmarynu, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved