Img

Dwa w jednym, czyli pieczony łosoś na obiad i pasta na następny dzień. Jak doprawić rybę, aby była smaczna i jak upiec, aby była aromatyczna?

Ten przepis to banał i mimo, iż robię go od lat, jakoś nigdy nie miałam w planach wrzucenia go na bloga. Zawsze wydawało mi się, że jest tak prosty, i tak oczywisty, że aż nie wypada publikować. W sobotę wpadała do mnie koleżanka z pełnoziarnistą bagietką z naszej ulubionej piekarni i jak usłyszała, że mam pastę z łososia, od razu zaczęła robić kanapki. Tę pastę jadła już chyba ze sto razy, ale tym razem chyba wyszła mi jakaś inna, lepsza, bo zdziwiona zapytała mnie, czemu nie ma jej na blogu?

Ta pasta, to nic wielkiego. Robi się ją błyskawicznie, a produktem kluczowym jest pieczony, dobrze zamarynowany łosoś. On daje cały smak, który podkreśla wyrazisty w smaku szczypiorek i por. Zazwyczaj robię tę pastę wtedy, kiedy planuję upiec łososia na obiad. Po prostu piekę rybę i z tego, co zostanie, robię pastę. Mój mąż bardzo ją lubi.

Do czego pasuje taka pasta:

Stopień rozdrobnienia łososia to kwestia indywidualna i zależna od tego, do czego będziemy używać pasty. Do kanapek, sushi czy tortilli rozdrabiam tylko widelcem. Do faszerowania jajek rozdrabniam zupełnie na miazgę w malakserze. Tak samo można zrobić jeśli chodzi o tartinki i wtedy dekorujemy kanapeczki pastą przy pomocy szprycy do tortów.

Na co zwrócić uwagę podczas pieczenia?
Jak przyjrzycie się surowemu filetowi z łososia zauważycie tylko różową część ryby i skórę. Jak upieczecie zwrócicie uwagę, co się dzieje przy skórze. Zauważycie tam taką szarą część. To są właśnie te wszystkie syfki z ryby i tego absolutnie nie jemy.

Mam nadzieję że pasta przypadnie Wam do gustu. Osobiście najlepiej smakuje mi z chlebem orkiszowym, który jest bardzo delikatny w smaku.

Kaloryczność:
Łyżka pasty (ok. 20 gramów) ma ok. 40 kcal

Składniki:
 Przygotowanie: 
  1. Łososia posypujemy solą i przyprawami. Zawijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ja wkładam na 4.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy rybę i pieczemy 20 minut.

Tak upieczona ryba to świetny dodatek do obiadu. Podajcie z risotto z kurkumą i fasolką szparagową.

Składniki na pastę:
 Przygotowanie:
  1. Białą część pora kroimy w piórka i posypujemy solą aby zmiękła.
  2. Rybę siekamy na drobne kawałki. Mieszamy z porem i szczypiorkiem.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved