Img

Wegetariańska/wegańska pasta kanapkowa do wszechstronnego wykorzystania. Pięć pomysłów, jak ją wykorzystać w kuchni oraz dwa pomysły na kanapki do szkoły i pracy w wersji mięsnej

Nie, nie przechodzę ani na weganizm ani na wegetarianizm, oraz nie odżegnuję się od mięsa ;). Dzisiejszy pomysł na pastę jest odpowiedzią na liczne zapytania odnośnie bezmięsnych dodatków do kanapek.

Do czego oprócz kanapek można wykorzystać tę pastę?

Wyobraźcie sobie:

Pastę robi się bardzo szybko. Wystarczy poddusić pokrojone pomidory bez skórki i gniazd nasiennych. Jak odparuje z nich woda blendujemy je z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Zielone oliwki się nie nadają ponieważ mają za ostry smak, który będzie tu za bardzo dominował.
Uwielbiam tę pastę.

Poniżej macie też dwie mięsne kanapki.
Wersja 1 - z awokado i łososiem. Bomba kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3. Idealna dla tych, którzy walczą o naturalną miesiączkę, osób z mających problemy ze stawami w tym reumatoidalnym zapaleniem stawów oraz teraz na progu jesieni. Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 zmniejszają stężenie pochodnych prozapalnych i są świetne w budowaniu odporności.
Wersja 2 - z szynką, mozzarella i oliwkami. Wersja idealna po treningu jeśli nie mamy możliwości zjedzenia innego posiłku niż "na sucho". Z takiej kanapki zadowoleni będą zwłaszcza panowie.

Kaloryczność:
Łyżeczka pasty ma ok. 25 kcal 

Składniki na pastę:
Przygotowanie:
  1. Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę.
  2. Pokrojone pomidory wkładamy do garnka i dusimy bez przykrycia aż odparuje z nich woda. Solimy.
  3. W malakserze umieszczamy odparowane pomidory, oliwki i pomidory suszone. Blendujemy i gotowe.
Kanapka z awokado i wędzonym łososiem
  • jedna bułka grahamka (oczywiście może być inna)
  • pół awokado
  • 20 gramów wędzonego łososia
Kanapka z szynką, mozzarellą i oliwkami 
  • bułka grahamka (nie jest obowiązkowa)
  • plasterek szynki
  • trzy plasterki mozzarelli
  • 2-3 oliwki



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved