Aromatyczna, pachnąca świeżymi ziołami, wegetariańska faszerowana papryka
Pamiętacie przepis na faszerowaną cukinię z serem blue (klik). Długo bił rekordy popularności jeśli chodzi o liczbę wejść i zapytań. Z maili i komentarzy wiem, że w wielu domach nieustannie jest hitem na imieninach, grillach i różnego typu imprezach. Dziś mam dla Was propozycję na kolejną przekąskę, która jestem przekonana, również Wam zasmakuje.
Dlaczego to takie smaczne?
Papryka podczas pieczenia nabiera przyjemnej słodyczy. W środku farsz na bazie delikatnego ryżu jaśminowego, wyrazistych w smaku suszonych pomidorów (bezkonkurencyjne są firmy Smak i jeśli chcecie wiernie odtworzyć smak, szukajcie ich w sklepach. Ja kupuję w Top Market, ale wiem od czytelników że są jeszcze w Inter Marche. Piszcie jak wiecie gdzie jeszcze są dostępne. Jeśli nie uda Wam się kupić to dobre są jeszcze suszone pomidory z pestkami dyni dostępne w sieci Biedronka. Jadłam u koleżanki w sałatce i są naprawdę smaczne) oraz świeżych ziół. Kolendra i tymianek tworzą bajeczne połączenie. Wyraziste i bardzo aromatyczne.
Kropkę nad i stawia ser blue który genialnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju zapiekankach.
Kto testował przepis na faszerowaną cukinię wie o czym mówię ;)
Zachęcam Was, zwłaszcza teraz latem do korzystania ze świeżych ziół. Świeża kolendra jeśli chodzi o dania warzywne jest bezkonkurencyjna. To podstawa kuchni gruzińskiej i meksykańskiej. Daje niesamowity aromat i smak. Nie da się zastąpić kolendry niczym innym. Suszony tymianek ma naprawdę niewiele wspólnego ze świeżym.
Robiąc to danie, użyjcie świeżych ziół. Smak wynagrodzi Wam trud poszukiwań.
Jedna połówka papryki to ok. 370 kcal. W towarzystwie sałaty z winegretem, pestkami i świeżymi warzywami stworzy fajny wegetariański obiad. Możesz także zaserwować ją z dodatkiem ryby lub mięsa.
Polecam ;)
Jedna papryka ma ok. 370 kcal
- dwie papryki
- 80 gramów ryżu jaśminowego
- 6 suszonych pomidorów
- czubata łyżka świeżej kolendry
- czubata łyżka świeżego tymianku
- sól
- 60 gramów sera blue
- Z papryki odkrawamy górę i usuwamy gniazda nasienne.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy papryki. Pieczemy 10 minut.
- Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie. Suszone pomidory kroimy w kosteczkę.
- Ryż mieszamy z suszonymi pomidorami i ziołami.
- Papryki wyjmujemy z pieca. Do każdej wkładamy łyżkę farszu i trochę sera. Następnie znów farsz i znów ser. Ser ma się znaleźć także na wierzchu.
- Papryki z farszem ponownie wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy 10 minut.