Img

Dietetyczna wersja tagliatelle z kurkami lub innymi grzybami leśnymi!

W sezonie kurkowym nie mogę sobie odmówić tego dania. Koło świeżutkich, żółciutkich, pachnących lasem kurek nie umiem przejść obojętnie. Do grzybów leśnych mam ogromną słabość, a do kurek szczególnie. Są jak truskawki. Sezonowe, więc wtedy kiedy są, trzeba się ich najeść na zapas ;)

Tradycyjny sos kurkowy robi się na bazie śmietany 30 %. Jest bardzo dobry, zgodzę się, ale taka śmietana oprócz tego że ma 290 kcal w 100 mililitrach jest też bardzo ciężkostrawna.
Będąc teraz na Mazurach w jednej z restauracji zamówiłam kaszę jęczmienną z sosem kurkowym. Sos był bardzo smaczny, ale czułam go na wątrobie do wieczora.
Zatęskniłam za moim sosem w wersji fit, dlatego jak tylko wróciłam do domu zrobiłam go z pełnoziarnistym makaronem tagliatelle oraz przyprawiłam po mojemu, świeżym koperkiem i kolendrą która nadaje daniu charakteru i podbija smak grzybów. Mój sos znacząco różni się od tradycyjnego ponieważ jest na bazie jogurtu greckiego dzięki czemu jest niskokaloryczny i lekkostrawny.
Jest tylko jedno ale które możecie pominąć, ja jednak zwracam na to uwagę! Śmietana jest słodka, jogurt kwaskowaty co według mnie psuje ostateczny smak sosu grzybowego dlatego ja doprawiam jogurt szczyptą stewi. Nie chodzi o to aby jogurt był słodki. Chodzi o przełamanie tej kwaskowatości. Wystarczy odrobina. Kolejna istotna kwestia! Aby jogurt nie zważył się po dodaniu na patelnię zahartowuję go sokiem z kurek który wytworzy się podczas duszenia i wlewam na patelnię po zdjęciu z ognia. Następnie na 2-3 minuty przykrywam pokrywką aby całość się "zaparzyła".

Kaloryczność:
Porcja ma ok. 440 kcal
Składniki dla jednej osoby:
Przygotowanie: 
  1. Na klarowanym maśle podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Jak się zeszkli dodajemy kurki i dusimy bez przykrycia aż grzyby będą miękkie.
  2. Jogurt mieszamy ze stewią i łyżką soku z kurek który wytworzy się na patelni. Po chwili dodajemy drugą łyżkę.
  3. Do kurek dodajemy koper, kolendrę i sól. Mieszamy.
  4. Pod patelnią wyłączamy ogień, wlewamy jogurt, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Trzymamy pod przykryciem 2-3 minuty. Mieszamy z makaronem.
 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved