Likwiduje obrzęki i nadmiar wody w organizmie. Detoksykuje, wspomaga odporność i obniża poziom cukru we krwi. Jakie jeszcze właściwości ma pokrzywa?
Wywołuje "poparzenia" które potem okropnie swędzą i pieką. Zna ją każde dziecko, a to które jeszcze nie zdążyło odczuć pokrzywy na własnej skórze z pewnością niebawem nadrobi tę zaległość.
Rośnie w zasadzie wszędzie, w rowach, na łąkach, przy płotach na wiejskich podwórkach. Nie ma dobrej reputacji. Statystyczny Polak, tym bardziej mieszczuch od dziecka ma do niej uraz i raczej omija ją szerokim łukiem. No bo chwast przecież. I do tego złośliwy bo kąsa. Cóż w tym może być dobrego?
Medycyna ludowa ma zgoła odmienne zdanie. Kiedyś z pokrzyw robiono zupę i dodawano do sałatek.
W obecnych czasach mało kto jada ją na obiad. Ja osobiście nie znam nikogo takiego.
Pokrzywę ceniły nasze babcie, cenił i ojciec medycyny Hipokrates. Dziś przemysł farmaceutyczny chce nas leczyć tabletkami, ale ja będę Wam przypominać że najpierw były zioła, po potem pojawiła się ta cała chemia.
Wartości odżywcze pokrzywy
Jeśli chodzi o pokrzywę to do celów leczniczych wykorzystuje się liście i korzeń. Łodyga nie jest wykorzystywana. Pokrzywa to odżywcza petarda. Ilość witamin, minerałów i antyoksydantów czyni ją prawdziwym leczniczym skarbem.
- witaminę C, K, B2,
- flawonoidy ( min. kwercetyna i rutyna. Kwercetyna to najczęściej wykorzystywany w farmacji flawonoid. Działa silnie przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu frakcji LDL, działa przeciwmiażdżycowo i zapobiega chorobom układu krwionośnego. Rutyna uszczelnia naczynia włosowate. Poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych i zapobiega obrzękom).
- chlorofil,
- karotenoidy, więcej TU(klik),
- fitosterole (obniżają poziom cholesterolu),
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- potas,
- siarkę,
- krzem
- lecytynę,
- sole mineralne,
- lignany,
- fitosterole,
Skład pokrzywy czyni ją rośliną silnie oczyszczającą.
- oczyszcza organizm z toksyn,
- sprzyja produkcji czerwonych krwinek, zapewniając optymalne dotlenienie,
- neutralizuje wolne rodniki,
- oczyszcza przewód pokarmowy z niestrawionych resztek i poprawia perystaltykę jelit,
- pozytywnie wpływa na funkcjonowanie serca i neutralizuje kwasy w mięśniach,
- działa przeciwzapalne, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie,
- oczyszcza, poprawiając obraz krwi,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- wzmacnia naczynia, także limfatyczne, leczy żylaki,
Zarówno liście jak i korzeń działają silnie moczopędnie co zarówno oczyszcza jak i pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu. Dodatkowo korzeń wspomaga wydalanie chlorków i mocznika co oczyszcza krew, oraz korzystnie wpływa na pracę wątroby, trzustki i żołądka. Liście natomiast mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.
- obrzękami,
- zatrzymaniem wody w organizmie,
- problemami z układem moczowym (ból, pieczenie),
- dną moczanową,
- kamicą nerkową,
- piaskiem i kamieniami w nerkach,
- wysokim ciśnieniem krwi,
- podwyższonym poziomem cholesterolu,
- cukrzycą,
- dną moczanową,
- kamicą nerkową,
- piaskiem i kamieniami w nerkach,
- mającym kłopoty z wątrobą,
- wyciętym woreczkiem żółciowym,
- chorą trzustką,
- na wzmocnienie dzieciom i dorosłym po zimie na tzw. przednówku,
- na wzmocnienie w okresach przeziębień i grypy,
- we wrześniu na wzmocnienie odporności (od 1 września po łyżce dziennie zadziała fantastycznie na układ odpornościowy).
- w leczeniu dny moczanowej,