Lekka warzywna salsa w towarzystwie kaszy jęczmiennej przygotowanej na sposób risotto. Wegetariański, wegański, bezmleczny obiad lub kolacja
Danie bardzo proste. Zarówno na obiad, jak i na kolację. Lekkie i sycące.
Cukinia, bakłażan, papryka i cebula to składniki których smaki świetnie się ze sobą komponują i do przygotowania warzywnej salsy świetnie się nadają. Kolendra to w tym daniu kropka nad "i". To klucz do smaku i proszę, nie pomijajcie tego składnika. Jeśli chodzi przyprawienie salsy to mamy jedynie sól i właśnie kolendrę która jest tu królową bo nadaje ostatecznego szlifu.
Kolendrę w krzaczku znajdziecie na większości bazarków oraz w większych marketach. To podstawa kuchni gruzińskiej i meksykańskiej i genialnie podbija smak dań z warzyw. Szczególnie lubi się z papryką i bakłażanem.
Kaszę przygotowałam na sposób risotto czyli podsmażyłam ją na oliwie i ugotowałam, ale nie w bulionie a w wodzie. Podsmażenie ziaren i uprzednie ich przepłukanie sprawia że kasza się nie skleja. Mi osobiście najbardziej taka smakuje.Nie lubię jak z kaszy robi się papka.
Weganie zamieniają masło klarowane które jest w składnikach na salsę, na oliwę z oliwek.
Przypominam że osoby na diecie bezmlecznej mogą jeść masło klarowane.
Dlaczego?
Dlatego że klarowane masło nie ma białka mleka krowiego!
Polecam to danie zarówno na obiad jak i wczesną kolację. Pisząc wczesną, mam na myśli kolację jedzoną do godziny 20-tej maksymalnie czyli o 19:30 najpóźniej siadamy do kolacji.
Salsę można zrobić jako samodzielne danie i posypać pestkami słonecznika lub fetą. Genialnie smakuje!
Kaloryczność:
Całe danie ma ok. 330 kcal
Porcja kaszy dla jednej osoby (robiąc danie dla jednej osoby odmierzamy ok. 60 g suchej kaszy) ma ok. 240 kcal
Porcja salsy (ok. 150 g) ma ok. 90 kcal
- 240 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki białego wina (można pominąć)
- 2,5 szklanki wody
- sól
- szczypta imbiru
- 1 średni bakłażan
- 2 małe cukinie
- czerwona i pomarańczowa papryka
- pół cebuli
- płaska łyżka klarowanego masła
- sól
- świeża kolendra
- parmezan
- W wysokim garnku rozgrzewamy klarowane masło.Wrzucamy cebulę i smażymy aż się lekko zarumieni. Dodajemy obydwie papryki pokrojone w kostkę i smażymy 2-3 minuty często mieszając.
- W czasie w którym smażą się papryki z cebulą kroimy cukinię i bakłażana po czym dodajemy je do garnka i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy ok. 10 minut.
- Na koniec dodajemy pokrojone liście kolendry i sól. Mieszamy.