Img

Lekka warzywna salsa w towarzystwie kaszy jęczmiennej przygotowanej na sposób risotto. Wegetariański, wegański, bezmleczny obiad lub kolacja

Danie bardzo proste. Zarówno na obiad, jak i na kolację. Lekkie i sycące.
Cukinia, bakłażan, papryka i cebula to składniki których smaki świetnie się ze sobą komponują i do przygotowania warzywnej salsy świetnie się nadają. Kolendra to w tym daniu kropka nad "i". To klucz do smaku i proszę, nie pomijajcie tego składnika. Jeśli chodzi przyprawienie salsy to mamy jedynie sól i właśnie kolendrę która jest tu królową bo nadaje ostatecznego szlifu.
Kolendrę w krzaczku znajdziecie na większości bazarków oraz w większych marketach. To podstawa kuchni gruzińskiej i meksykańskiej i genialnie podbija smak dań z warzyw. Szczególnie lubi się z papryką i bakłażanem.
Kaszę przygotowałam na sposób risotto czyli podsmażyłam ją na oliwie i ugotowałam, ale nie w bulionie a w wodzie. Podsmażenie ziaren i uprzednie ich przepłukanie sprawia że kasza się nie skleja. Mi osobiście najbardziej taka smakuje.Nie lubię jak z kaszy robi się papka.

Weganie zamieniają masło klarowane które jest w składnikach na salsę, na oliwę z oliwek.
Przypominam że osoby na diecie bezmlecznej mogą jeść masło klarowane.
Dlaczego?
Dlatego że klarowane masło nie ma białka mleka krowiego!

Polecam to danie zarówno na obiad jak i wczesną kolację. Pisząc wczesną, mam na myśli kolację jedzoną do godziny 20-tej maksymalnie czyli o 19:30 najpóźniej siadamy do kolacji.
Salsę można zrobić jako samodzielne danie i posypać pestkami słonecznika lub fetą. Genialnie smakuje!


Kaloryczność:
Całe danie ma ok. 330 kcal 
Porcja kaszy dla jednej osoby (robiąc danie dla jednej osoby odmierzamy ok. 60 g suchej kaszy) ma ok. 240 kcal 
Porcja salsy (ok. 150 g) ma ok. 90 kcal
 
 
 Ilość dla 4 osób
Składniki po przygotowania kaszy:
Przygotowanie:
Do wysokiego, teflonowego garnka wlewamy oliwę. Rozgrzewamy i dodajemy przepłukaną pod bieżącą wodą kaszę. Jak się zeszkli wlewamy wino i mieszamy aż odparuje. Dodajemy sól i imbir, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ma wchłonąć cały płyn).
Polecam użyć multicookera jeśli ktoś ma. Po usmażeniu nastawiamy program gotowanie na 25 minut. Multicooker do kasz i ryżu jest niezastąpiony.
 
Składniki na warzywną salsę:
Przygotowanie:
  1. W wysokim garnku rozgrzewamy klarowane masło.Wrzucamy cebulę i smażymy aż się lekko zarumieni. Dodajemy obydwie papryki pokrojone w kostkę i smażymy 2-3 minuty często mieszając.
  2. W czasie w którym smażą się papryki z cebulą kroimy cukinię i bakłażana po czym dodajemy je do garnka i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy ok. 10 minut.
  3. Na koniec dodajemy pokrojone liście kolendry i sól. Mieszamy.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved