Img

Bezglutenowy, bezmleczny obiad oraz posiłek potreningowy. Grillowane warzywa z łososiem. Porcja tylko ok.375 kcal

Grillowane warzywa z łososiem. Szybkie w przygotowaniu, lekkostrawne, bardzo smaczne.
Kluczowy składnik tego dania to świeża kolendra która genialnie współgra z daniami z warzyw, zwłaszcza grillowanymi. Lubi się z papryką i imbirem którego akurat tu nie dodałam, ale nie ma przeszkód aby lekko nasmarować nim łososia. Ja oprószyłam go tradycyjnie pieprzem cytrynowym który nadaje ostrości i lekkiej kwaskowości. Jeśli chcecie pójść bardziej w stronę orientalną dodajcie imbir, a warzywa skropcie odrobiną sosu sojowego.
Panowie mogą połączyć to danie z brązowym ryżem. Będzie bardziej treściwe.
Polecam na jutrzejszy, piątkowy obiad.

Posiłek potreningowy

Zaraz po treningu, jeszcze w szatni, aby "odbudować" glikogen zjedz banana, a po powrocie do domu białkowy posiłek, czyli w tym wypadku warzywa z łososiem.
Czas przygotowania to ok. 10-15 minut. Jeśli przed treningiem pokroisz warzywa, czas przygotowania się skróci.
Całe danie ma ok. 30 g białka z czego 20 g to białko pełnowartościowe z łososia, a 10 g to białko roślinne z warzyw.

Kaloryczność:
Cały obiad ma ok. 375 kcal 
Składniki dla 1 osoby:
Przygotowanie:
  1. Łososia oprószamy solą i pieprzem cytrynowym i odstawiamy na kilka minut.
  2. Warzywa kroimy w dowolne kawałki.
  3. Na suchej patelni grillowej grillujemy cukinię i paprykę. Po 2-3 minutach dodajemy pieczarki i łyżkę oleju.
  4. Grillujemy aż warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się. Do miękkich już warzyw dodajemy świeże liście kolendry, mieszamy, gasimy ogień i szczelnie przykrywamy patelnię folią aluminiową na 3 minuty.
  5. Łososia pieczemy w piekarniku, dusimy na parze lub smażymy na suchej patelni (je wybrałam tę ostatnią opcję).
  6. Warzywa przekładamy na talerz, posypujemy łososiem i mamy gotowy obiad.
 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved