Bezglutenowy, bezmleczny obiad oraz posiłek potreningowy. Grillowane warzywa z łososiem. Porcja tylko ok.375 kcal
Grillowane warzywa z łososiem. Szybkie w przygotowaniu, lekkostrawne, bardzo smaczne.
Kluczowy składnik tego dania to świeża kolendra która genialnie współgra z daniami z warzyw, zwłaszcza grillowanymi. Lubi się z papryką i imbirem którego akurat tu nie dodałam, ale nie ma przeszkód aby lekko nasmarować nim łososia. Ja oprószyłam go tradycyjnie pieprzem cytrynowym który nadaje ostrości i lekkiej kwaskowości. Jeśli chcecie pójść bardziej w stronę orientalną dodajcie imbir, a warzywa skropcie odrobiną sosu sojowego.
Panowie mogą połączyć to danie z brązowym ryżem. Będzie bardziej treściwe.
Polecam na jutrzejszy, piątkowy obiad.
Posiłek potreningowy
Zaraz po treningu, jeszcze w szatni, aby "odbudować" glikogen zjedz banana, a po powrocie do domu białkowy posiłek, czyli w tym wypadku warzywa z łososiem.
Czas przygotowania to ok. 10-15 minut. Jeśli przed treningiem pokroisz warzywa, czas przygotowania się skróci.
Całe danie ma ok. 30 g białka z czego 20 g to białko pełnowartościowe z łososia, a 10 g to białko roślinne z warzyw.
Cały obiad ma ok. 375 kcal
- jedna średnia cukinia
- jedna papryka
- 10 pieczarek
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (liście)
- sół
- 100 g świeżego fileta z łososia
- pieprz cytrynowy
- łyżka oleju rzepakowego
- Łososia oprószamy solą i pieprzem cytrynowym i odstawiamy na kilka minut.
- Warzywa kroimy w dowolne kawałki.
- Na suchej patelni grillowej grillujemy cukinię i paprykę. Po 2-3 minutach dodajemy pieczarki i łyżkę oleju.
- Grillujemy aż warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się. Do miękkich już warzyw dodajemy świeże liście kolendry, mieszamy, gasimy ogień i szczelnie przykrywamy patelnię folią aluminiową na 3 minuty.
- Łososia pieczemy w piekarniku, dusimy na parze lub smażymy na suchej patelni (je wybrałam tę ostatnią opcję).
- Warzywa przekładamy na talerz, posypujemy łososiem i mamy gotowy obiad.