Img

Bezmleczne, bezglutenowe penne ze szparagami w orientalnym sosie oraz marynowany pieczony łosoś w sosie z maślanymi warzywami. Jedno przygotowanie, dwa dania!

Moje ostatnie sobotnie odkrycie. Maślane szparagi w połączeniu z grillowaną papryką pasują zarówno do makaronu jak i jako samodzielny dodatek do ryby.
Całość podkreśla sos na bazie suszonych pomidorów, pestek dyni, sosu sojowego i mleka kokosowego. To połączenie zasmakuje każdemu kto lubi ciekawe, orientalne smaki.Danie można zrobić dokładnie tak jak w przepisie oraz inaczej.

Jak ?

Zamarynuj łososia w gruboziarnistej soli i pieprzu cytrynowym. Uduś na parze lub upiecz w piekarniku.
Rybę polej przygotowanym sosem i podaj z maślanymi szparagami i grillowaną papryką.

Kaloryczność dania z makaronem:
Porcja ma ok. 500 kcal
Składniki dla 2 osób:
Przygotowanie:
  1. Paprykę kroimy w cienkie piórka. Szparagi obieramy ze skórki. Każdego przekrawamy na pół. Dolne grubsze części przekrawamy wzdłuż i na pół.
  2. Na suchą teflonową patelnię wrzucamy piórka papryki. Grillujemy aż lekko zmiękną. Dodajemy klarowane masło i szparagi. Solimy, przykrywamy pokrywką i dusimy ciągle mieszając aż szparagi będą miękkie.
  3. Wyjmujemy warzywa na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone w kawałki suszone pomidory i pestki dyni, smażymy chwilę po czym wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy.  Dodajemy stewię, mieszamy, gotujemy 1-2 minuty.
  4. Makaron gotujemy al dente. Wlewamy sos, mieszamy, wykładamy na talerz. Dekorujemy warzywami.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved