Img

Bezglutenowe kruche jaglane ciasteczka. Do dziecięcej śniadaniówki, na przekąskę do pracy, na piknik. Dla osób na diecie bezmlecznej i przeciwgrzybiczej

Dawno nie było słodkości, więc postanowiłam to nadrobić.

Bezglutenowe ciasteczka jaglane polubi każdy. I mały i duży. Dlaczego?
Ponieważ oprócz tego że najzwyczajniej w świecie są bardzo smaczne, są także bardzo kruche co dla mnie jeśli chodzi o ciastka jest kwestią bardzo istotną.
Kruchość i lekkość zapewniają bezglutenowe płatki jaglane i mąka jaglana. Nie ma glutenu który kleikuje i nadaje ciężkości.
Sprawdzą się w dziecięcej śniadaniówce, jako przekąska do pracy lub na pikniku.

UWAGA! 

Kaloryczność:
Jedno ciastko o wadze ok. 15 g ma ok. 65 kcal
Składniki na ok. 30 ciasteczek
 Przygotowanie:
  1. Z płatków, mąki, stewi, jajka i miękkiego masła wyrabiamy ciasto (jeśli decydujemy się na dodatek czekolady, dodajemy ją także). Zawijamy w folię do żywności i wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. Powstałą kulę kroimy na plastry. Każdy plaster rozwałkowujemy na grubość ok. pół centymetra i wycinamy ciastka.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy 15 minut.
 
 UWAGA !
Podczas pieczenia może Ci się wydać że ciastka "nie są zwarte". Tak ma być ;)
Po wyjęciu z piekarnika należy je przełożyć np. na talerz i dać im wystygnąć. 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved