Bezglutenowe kruche jaglane ciasteczka. Do dziecięcej śniadaniówki, na przekąskę do pracy, na piknik. Dla osób na diecie bezmlecznej i przeciwgrzybiczej
Dawno nie było słodkości, więc postanowiłam to nadrobić.
Bezglutenowe ciasteczka jaglane polubi każdy. I mały i duży. Dlaczego?
Ponieważ oprócz tego że najzwyczajniej w świecie są bardzo smaczne, są także bardzo kruche co dla mnie jeśli chodzi o ciastka jest kwestią bardzo istotną.
Kruchość i lekkość zapewniają bezglutenowe płatki jaglane i mąka jaglana. Nie ma glutenu który kleikuje i nadaje ciężkości.
Sprawdzą się w dziecięcej śniadaniówce, jako przekąska do pracy lub na pikniku.
UWAGA!
- zamiast mąki jaglanej można użyć mąki orkiszowej typ 600 lub 700 ale wtedy już ciasteczka przestaną być bezglutenowe ;)
- osoby na diecie przeciwgrzybiczej zamiast stewii dodają ksylitol,
- osoby na diecie bezmlecznej zamiast masła dodają masło klarowane lub olej kokosowy,
Kaloryczność:
Jedno ciastko o wadze ok. 15 g ma ok. 65 kcal
Jedno ciastko o wadze ok. 15 g ma ok. 65 kcal
Składniki na ok. 30 ciasteczek
- 200 g płatków jaglanych
- 100 g mąki jaglanej
- jedno jajko
- 2 łyżki stewi lub ksylitolu
- 130 g masła (osoby na diecie bezmlecznej używają masła klarowanego lub oleju kokosowego)
- opcjonalnie - kawałki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Z płatków, mąki, stewi, jajka i miękkiego masła wyrabiamy ciasto (jeśli decydujemy się na dodatek czekolady, dodajemy ją także). Zawijamy w folię do żywności i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Powstałą kulę kroimy na plastry. Każdy plaster rozwałkowujemy na grubość ok. pół centymetra i wycinamy ciastka.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy 15 minut.
UWAGA !
Podczas pieczenia może Ci się wydać że ciastka "nie są zwarte". Tak ma być ;)
Po wyjęciu z piekarnika należy je przełożyć np. na talerz i dać im wystygnąć.