Spaghetti z młodą marchewką! Idealne danie na wiosenny obiad. Porcja ok. 455 kcal.
Na targu są już młode warzywa. Powinny z nich korzystać wszyscy, ale w szczególności osoby na diecie lekkostrawnej. Błonnik w młodych warzywach jest bardzo delikatny i o ile osoba z wrażliwym żołądkiem może odczuwać dyskomfort po zjedzeniu surówki z "dorosłej" marchewki w której włókna błonnikowe są twarde i mocne, o tyle młoda marchewka będzie dla nich odpowiednia.
Ja widząc dorodny pęczek młodej marchewki od razu pomyślałam o starciu jej na tagliatelle i zrobieniu warzywnego spaghetti. Słodka marchewka i słodka dojrzała pomarańczowa papryka nadają daniu słodyczy która doskonale współgra z czosnkową nutą sosu śmietanowo - koperkowego.
W sklepach znajdziecie śmietanę jogurtową 10 % tłuszczu. Ma tyle samo tłuszczu co jogurt grecki i bez porównania lepiej zachowuje się w ciepłych daniach. Nie waży się i jest apetycznie aksamitna.
Jeśli nie znajdziecie takiej w swoim sklepie, kupcie 12 %. Te dodatkowe 2% tłuszczu nikogo nie utuczy ;)
Polecam do wypróbowania !
Całość można osypać ziarnami słonecznika.
Porcja sosu dla jednej osoby ma ok. 240 kcal
Porcja makaronu spaghetti o wadze ok. 60 g (suchego produktu) ma ok. 215 kcal
Razem cały obiad ma ok. 455 kcal
- 10 młodych marchewek
- 1 pomarańczowa papryka
- mała cebula
- łyżeczka klarowanego masła
- 200 g śmietany jogurtowej 10 % tłuszczu
- ząbek czosnku
- koperek
- sól
- 120 g makaronu spaghetti (ja użyłam orkiszowego)
- Młode marchewki ścieramy na tagliatelle przy pomocy obieraczki do warzyw. Paprykę kroimy w cienkie pask
- Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy marchew, cebulę i paprykę, dusimy pod przykryciem aż papryka zmięknie. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, śmietanę i koperek. Mieszamy, lekko podduszamy. Doprawiamy do smaku solą.
- Mieszamy z ugotowanym makaronem.