Img

Woda kokosowa – odżywcza petarda i naturalny izotonik. Genialna dla aktywnych i rekonwalescentów!

Woda kokosowa to nie to samo, co mleko kokosowe. To dwa kompletnie różne napoje, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych.
Mleko kokosowe powstaje z miąższu kokosa (w procesie ekstraktacji tłuszczu), natomiast woda kokosowa to ten przeźroczysty płyn, który wypłynie, jak rozłupiemy orzech kokosowy. Jest całkowicie pozbawiona tłuszczu i ma genialne właściwości.
Jeśli zrodziła się w Was teraz myśl, aby ruszyć do hipermarketu, wykupić orzechy kokosowe, od sąsiada pożyczyć siekierę i zacząć domową produkcję wody kokosowej to muszę Was rozczarować.
Najwyższej jakości woda kokosowa powstaje z młodziutkich, jeszcze zielonych orzechów palmy. 

Woda kokosowa zawiera:

Jeśli chodzi o poziom elektrolitów, skład wody kokosowej jest niemal identyczny jak skład osocza ludzkiej krwi (badania Food and Agriculture Organization). Rozbitkowie na bezludnych wyspach mają szansę przeżyć i dostarczyć sobie witamin i minerałów pijąc właśnie sok z kokosa. Doczytałam się także, że w czasie II wojny światowej, w rejonie Pacyfiku, zamiast krwi, której brakowało, przetaczano żołnierzom wodę z młodego kokosa. Co zaskakujące, zabieg ten przeżywali ;). Bywa, że operacja się udaje, a pacjent nie przeżywa. Tu przeżył. Ale nie próbujcie tego w domu ;).

Woda kokosowa to genialny napój dla sportowców. Naturalny izotonik bez barwników, sztucznych słodzików, regulatorów kwasowości, konserwantów i całej tej chemii którą znajdziemy w napojach izotonicznych. Jeśli ćwiczysz na siłowni, woda kokosowa powinna być tam zawsze z Tobą.

Nawadnia i fantastycznie uzupełnia elektrolity. W 100 ml ma tylko 19 kcal i 3,7 g węglowodanów.
Dzięki zawartości magnezu i witaminy B6 jest doskonałym napojem dla osób zestresowanych, mających problemy z koncentracją i skłonnościami do stanów depresyjnych. Skutecznie wspomaga układ nerwowy.
Potas, cynk, magnez i witaminy z grupy B - to petarda dla osób mających problemy z układem krążenia i  pracą serca. Potas obniża ciśnienie krwi, wzmacnia mięśnie (ważne dla aktywnych) oraz reguluje gospodarkę wodną (działa odwadniająco), co jest ważne dla osób mających kłopoty z obrzękami, zwłaszcza latem.  Cynk wzmacnia naczynia krwionośne i leczy stany zapalne. W połączeniu z magnezem pozytywnie wpływa na stan włosów i paznokci.
Wapń i fosfor to dwa pierwiastki kluczowe jeśli chodzi o stan naszych kości. Wodę kokosową polecam osobom na diecie bezmlecznej. Szczególnie bezmlecznym małym dzieciom.
Kwas laurynowy wzmacnia układ immunologiczny, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i  przeciwgrzybiczo.Wodę kokosową mogą pić osoby na diecie przeciwgrzybiczej.
Kinetyna to z kolei silny antyoksydant, będący roślinnym hormonem wzrostu odpowiedzialnym za podział komórek. Występuje także w naszym DNA. Opóźnia proces starzenia fibroblastów, a to właśnie fibroblasty są odpowiedzialne za produkcję kolagenu i elastyny. Jest składnikiem wielu kremów przeciwzmarszczkowych. Panie mieszkające na Karaibach stosują wodę z kokosa jako naturalny tonik. Świetnie wygładza i leczy stany zapalne. Także egzemy, rany, wypryski.

UWAGA!
To doskonały napój dla rekonwalescentów. Osób po rota wirusach, grypach żołądkowych, zatruciach pokarmowych etc. Skutecznie wzmacnia uzupełniając poziom elektrolitów. 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved