Jajko z płynnym żółtkiem na razowej grzance oraz jak to jest z tym cholesterolem? Podnosi go to jajko, czy jednak nie?
Znudziła Ci się jajecznica, jajko na twardo, jajko na miękko i omlet ? Wypróbuj jajka sadzonego na pełnoziarnistej razowej grzance.
Mój syn powiedział, że chrupka grzanka z jajkiem z płynnym żółtkiem smakuje doskonale.
Trzeba mu uwierzyć. To prawdziwy smakosz ;). Do tego jest szczery do bólu i jak ostatnio zrobiłam pierogi z soczewicą, bez dyplomatycznych owijanek stwierdził, że są bleee.
Jajko to symbol życia. Zawiera komplet aminokwasów egzogennych czyli takich, których nasz organizm nie wytwarza sam. Musimy je dostarczyć z pokarmem i jajko jest ich doskonałym źródłem.
Zawiera witaminy A, D, E, K oraz B12, której w naszej szerokości geograficznej wciąż mamy niedosyt. Ponadto minerały: magnez, potas, cynk, wapń i żelazo. Żelazo doskonale przyswaja się w obecności witaminy C, dlatego jedząc jajka pijcie np. sok z cytrusów.
Nie ma badań naukowych, które jednoznacznie potwierdzają zależność między jedzeniem jajek, a poziomem cholesterolu we krwi. WHO dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo aczkolwiek ja moim dietowym klientom nigdy tyle nie daję. Te ilości należy dostosować indywidualnie ponieważ wpływ zjadanego w pokarmach cholesterolu na wartość wskaźników lipidowych zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu i jest przede wszystkim związany ze stosowaną na co dzień dietą i trybem życia.
Jeśli mamy nadwagę, która umówmy się, z powietrza się nie wzięła, w naszej diecie przeważają tłuszcze nasycone i nie żałujemy sobie cukru, cholesterol będzie szalał. I w takiej sytuacji nawet jajko go podniesie.
Bawi mnie pogląd, że nie zjem jajecznicy, bo jajko ma cholesterol, ale mielonego z mizerią (ze śmietaną) wsunę ze smakiem ;). Redukcję cholesterolu zaczyna się zawsze od zmiany diety, a nie od redukcji jajek. Cholesterolu wcale nie obniży dieta uboga w jajka. Do tematu trzeba podejść całościowo.
Żółtko ma cholesterol, owszem, ale ma także kwasy Omega 3 i lecytynę. Lecytyna emulguje (rozbija na malutkie cząsteczki) cząsteczki cholesterolu i tłuszczu, zapobiegając ich osadzaniu na ścianach naczyń, tym samym zapobiegając tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Ponadto rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych.
O co chodzi z tym masłem ?
Do przygotowania tego dania użyłam masła klarowanego, ponieważ jajko zawiera witaminy A,D,E i K i są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Aby się przyswoiły potrzebujemy więc tłuszczowego dodatku.
Jeśli jemy jajko na miękko, które wiadomo, gotuje się bez tłuszczu, dodajmy do śniadania kromkę chleba np. z pesto.
Kaloryczność:
200 ml soku z pomarańczy ok. 80 kcal
Dwie grzanki z jakiem ok. 340 kcal
- 2 kromki żytniego chleba pełnoziarnistego
- dwie łyżeczki klarowanego masła
- 2 jajka
- szczypiorek