Img

Kurczak duszony w jarzynach z sosem koperkowym z indyjską nutą. W sam raz na niedzielny obiad.

Kochani, dziś coś na zbliżający się weekend. W sam raz na sobotni lub niedzielny obiad.

Uwielbiam kurczaka doprawionego w ten sposób.
Imbir i curry nadają ostrości i pikanterii, którą fantastycznie tonuje lekki, śmietankowy sos koperkowy na bazie duszonych warzyw i słodycz duszonej marchewki.
Jestem przekonana, że zakochacie się w tym sosie.
Jako dodatek do tego dania polecam pęczak a'la risotto  lub ryż z serem cheddar.

Przypuszczam, że padnie pytanie, czy można zamiast śmietany dodać jogurt.
Można, ale  nie róbcie tego. Łyżka śmietany 12 % ma ok. 24 kcal. To nie jest ilość, od której utyjemy, a różnica w smaku między śmietaną, a jogurtem w tym daniu będzie zasadnicza.

Kaloryczność:
Jedna pałka z kurczaka (bez skóry) ma ok. 100 kcal 
Łyżka sosu ma ok. 15 kcal
Składniki: 
Przygotowanie:
  1. W miseczce mieszamy sól, 3/4 łyżki curry, 3/4 łyżeczki imbiru i słodkiej papryki. Powstałą mieszanką przypraw nacieramy kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  2. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce. Mieszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na warzywach kładziemy zieloną część pora.
  3. W wysokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło i obsmażamy kurczaka z obydwu stron.
  4. Obsmażonego kurczaka kładziemy na warzywach i zalewamy wodą. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką, stawiamy na kuchence i gotujemy na wolnym ogniu 40 minut. Czas liczymy od momentu, aż woda w naczyniu zacznie bulgotać.
  5. Uduszonego kurczaka wyjmujemy z naczynia. Powstały sos zaklepujemy śmietaną i mieszamy z koperkiem. Doprawiamy pieprzem cytrynowym, solą, szczyptą curry i imbiru.
  6. Sos przekładamy do wysokiej patelni, wkładamy kurczaka. Można zrobić dzień wcześniej. Wtedy wszystkie smaki pięknie się połączą.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved