Wegetariańskie warzywne tagliatelle z nutą kokosową
Jedno z moich ulubionych dań wegetariańskich.
Połączenie czosnku, smażonego curry, mleka kokosowego i pomidorów jest naprawdę świetne.
Te składniki fajnie się ze sobą komponują. Smak trochę przypomina kuchnię indyjską, ale hindusi pewnie dodaliby jeszcze papryczkę chili, kolendrę i sporo kurkumy.
Ci którzy lubią na ostro, mogą spróbować. Ja mam w domu dwójkę dzieci, więc gotuję tak aby i maluchy zjadły. Ostre nie przejdzie, bo mój syn zaraz będzie wołał "mama piecze!!!" i obiad uzna za zakończony :)
Podsmażanie przypraw to indyjski zwyczaj. To sprawia, że wydobywa się z nich cudowny aromat, który czuć i w daniu, i w całym domu. Słodycz mleka kokosowego, plus lekko cierpkie pomidory to fajna kompozycja.Spróbujcie robiąc chociażby zwykły sos pomidorowy.
Z czym jeść warzywne tagliatelle ?
Można jako samodzielne danie posypując podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i natką pietruszki.
Można też wymieszać z makaronem np. pełnoziarnistym tagliatelle.
Pamiętajcie, że po otwarciu puszki z mlekiem kokosowym, niewykorzystaną ilość należy przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Jeśli zostawimy je w puszce nabierze metalicznego posmaku.
Polecam dodawać do kawy lub wykorzystać do jednej z moich zup kremów.
W chłodne dni, takie jakie mamy obecnie szczególnie polecam energetyczny krem z marchewki z imbirem i właśnie z mlekiem kokosowym. Jest pyszny. Przepis TU
Koniecznie wypróbujcie :)
Całe tagliatelle ma ok. 430 kcal
- 1 średnia marchew
- 1 mała cukinia
- łyżeczka klarowanego masła
- mały ząbek czosnku
- łyżeczka ksylitolu
- puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
- 100 ml mleka kokosowego
- natka pietruszki
- sól
- łyżeczka curry
- Warzywa (marchew i cukinię) ścieramy na tagliatelle przy pomocy zwykłej obieraczki do warzyw.
- Na klarowanym maśle podsmażamy curry, następnie dodajemy marchew, podduszamy ok. 2 minut. Dodajemy cukinię i dusimy ok. 2 minut.
Czasu podduszania trzeba pilnować ponieważ cukinia nie może się rozgotować. - Na oddzielnej patelni podgotowujemy pomidory z rozgniecionym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i ksylitolem (sos ma być lekko słodki), dusimy ok. 4 minut.
- Do sosu pomidorowego dodajemy tagliatelle z warzyw, mieszamy, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, dusimy 1-2 minuty.