Img

Soczysty schab pieczony z suszoną śliwką, morelą i żurawiną

Często prosicie w mailach o przepisy z wykorzystaniem mięsa wieprzowego. Tych którzy spodziewali się że usmażę schabowego fit w jakichś otrębach, czy innych płatkach muszę zmartwić. Schabowego nie będzie :) !
Będzie coś innego, fajnego i bardzo smacznego w sam raz na zbliżający się niedzielny obiad.

Jak myślę o schabowym od razu przypomina mi się Pani która w listopadzie zamówiła u mnie dietę.
Wśród produktów i potraw które lubi i nie lubi napisała, że raz w tygodniu koniecznie musi zjeść schabowego. Że cały tydzień może się ściśle trzymać rozpiski, ale w niedzielę schabowy w panierce musi być.
U mnie w programie do układania diet, jak jakiś wskaźnik np. białka, tłuszczu, węglowodanów zostanie przekroczony to świeci się na czerwono. No i wstawiam tego schabowego w panierce w niedzielę, a tu na całej tabeli żar :).
Niestety tradycyjny schabowy tak pije tłuszcz, że kaloryczność zrobionego ze stu gramowego kawałka mięsa sięga prawie 400 kcal. Niestety nie udało się raz w tygodniu, ale doszłyśmy do kompromisu i miała go raz na dwa tygodnie ;) Pozostałe posiłki w tym dniu było mocno wyważone, aby zbilansować tę rozpustę.

No dobrze. Przejdźmy do naszego schabu. Będzie pyszny, soczysty i bardzo aromatyczny. No i co najważniejsze, będzie pieczony.
Soczystości nada mu solanka i sposób pieczenia. Aromatu suszone owoce, które uwielbiam.
Pamiętajcie, że trzeba je dokładnie wypłukać w ciepłej wodzie. Najlepiej kilka razy, aby zmyć siarkę, którą są konserwowane.
Jeśli chodzi o pieczenie, potrzebna jest brytfanna lub naczynie żaroodporne z pokrywą . Pokrywa absolutnie być musi. Po upieczeniu, jak wyłączymy piekarnik naczynie musi jeszcze w nim zostać 30 minut. Naczynia nie wolno otwierać, ani nawet uchylać. Niech Was nie kusi!

Kaloryczność:
Plaster (ok. 90 g) schabu z suszonymi owocami ma ok. 200 kcal
 
Składniki:
Solanka:

Przygotowanie:

  1. W szklance ciepłej wody rozpuszczamy sól. Wlewamy do garnka z 2,5 litrami wody i dokładnie mieszamy. Do naczynia wkładamy mięso, listek laurowy i pieprz. Zalewamy wodą z solą i odstawiamy mięso na 24 godziny. Minimum na noc.
  2. Po wyjęciu z solanki i osuszeniu mięsa robimy w nim dwa duże nacięcia.
  3. Bakalie zalewamy ciepłą wodą i dokładnie płuczemy kilka razy.
  4. W nacięcia wkładamy suszone owoce zostawiając 3 centymetrowy margines. Owoce nie mogą dochodzić do końca ponieważ w trakcie pieczenia mięso się skurczy i wypadną. Te które nam zostały układamy po bokach w naczyniu do pieczenia.
  5. Mięso podlewamy wodą i przykrywamy naczynie pokrywą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1,5 godziny licząc od momentu wstawienia. Po wyłączeniu trzymamy jeszcze mięso w piekarniku przez 30 minut !
 
Sos:
Śmietanę roztrzepujemy z jogurtem i wlewamy do naczynia. Ogień ma być minimalny. Cały czas mieszając czekamy aż sos zgęstnieje.
Owoce można zmiksować razem z sosem lub je wyłowić.
 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved