Img

Przykładowy jadłospis dla kobiety w pierwszym, drugim i trzecim trymestrze ciąży

Jestem mamą dwójki dzieci. Zarówno w pierwszej, jak i drugiej ciąży słyszałam dookoła, że to czas kiedy mam się rozpieszczać, dogadzać, folgować. Że ciąża to nie czas na ograniczenia, diety czy nie daj Boże jakiekolwiek odchudzanie. Że kobieta w ciąży ma jeść za dwoje.

Z całym szacunkiem dla starszego pokolenia, ale to nieprawda i jeśli dziś ktokolwiek Wam tak powie, to nie dajcie sobie wmówić że ciąża rozgrzesza trzeci kawałek ciasta, czy dokładkę schabowego.
Kobieta w ciąży ma jeść dla dwojga, a nie za dwoje. W ciąży zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta nieznacznie. Wzrasta natomiast zapotrzebowanie na składniki odżywcze bo potrzeba ich już nie dla jednej osoby, a dla dwóch.
W pierwszym trymestrze ciąży kaloryczność dzienna powinna być taka sama jak przed ciążą. W większości przypadków jest jednak tak, że ze względu na mdłości jemy mniej. Jeśli męczą Cię poranne mdłości, nie zmuszaj się do jedzenia. Organizm wie co robi i jeśli nie masz ochoty na jedzenie, nie obawiaj się, że zaszkodzi to dziecku. Zaszkodzi jak będziesz się zmuszała, bo mdłości spotęgują torsje, a to jest szkodliwe dla przewodu pokarmowego i przyswajalności składników odżywczych.
Według Instytutu Żywności i Żywienia w drugim trymestrze ciąży kaloryczność należy zwiększyć o ok. 360 kcal, a w trzecim o kolejne 475 kcal.
To oczywiście dotyczy osób które przed zajściem w ciążę miały prawidłową masę ciała.
Jeśli masz nadwagę należy bardzo dokładnie przyjrzeć się Twojej masie ciała, stylowi odżywiania i wykonać szczegółowe badania. O przyroście masy ciała powinien zdecydować lekarz i jeśli Twój ginekolog bagatelizuje kwestię Twojej wagi, warto zastanowić się nad zmianą lekarza. Masa ciała w ciąży to bardzo istotna kwestia. Zbyt duża to bóle kręgosłupa, obrzęki, żylaki, hemoroidy i cellulit. To także zwiększone ryzyko cukrzycy ciężarnych, która jeśli minie, bardzo często wraca po 40-tce. Jeśli w ciąży przytyjesz za dużo, będzie Ci także trudniej wrócić do prawidłowej wagi po urodzeniu malucha.
Mam pod swoją opieką 5 kobiet w ciąży które zaszły w ciążę mając dużą nadwagę. Jedna z nich przy wzroście 165 cm w 6 tygodniu ciąży ważyła 104 kg. Wiadomym jest, że w tym przypadku jedzenie za dwoje absolutnie nie wchodzi w grę. Jakiekolwiek podwójne serniczki, zachciewajki czy inne słodkie przyjemności także. Stwierdzenie, że kobieta w ciąży nie może być na diecie także w tym przypadku nie jest uzasadnione.Taka kobieta musi być na ścisłej diecie i pod zwiększoną opieką lekarza bo ma to zasadniczy związek z jej zdrowiem.
Institute of Medicine w Stanach Zjednoczonych opracował zalecenia dotyczące optymalnego przyrostu masy ciała w ciąży według których:
Dieta kobiety w ciąży jest bardzo istotna.
Obecnie mamy zimę i niestety dostęp do warzyw i owoców mocno ograniczony.
Trzeba korzystać z tego co jest dostępne, oraz szczególnie o tej porze roku z mrożonek.
Warzywa i owoce mają działanie alkalizujace, a zakwaszony organizm nie służy nikomu, a już w szczególności kobiecie w ciąży i rosnącemu dzieciątku.  Zakwaszenie spowalnia także przemianę materii dlatego równowaga kwasowo - zasadowa jest tak ważna.
Co wybierać?

Oprócz witamin i minerałów z warzyw i owoców niezbędny w ciąży jest także wapń. Dziecko musi zbudować sobie kości, więc jeśli nie dostarczysz go z zewnątrz, maleństwo pociągnie go z Twoich zębów, kości i chrząstek stawowych.
Czym to grozi ? Artrozą, osteoporozą i problemami zdrowotnymi w przyszłości. Doskonałe źródło łatwo przyswajalnego wapnia to mleko i mleczne przetwory. Wiem że wiele osób myśli inaczej. Są teorie, które głoszą, że mleko podobno kości odwapnia. Dlaczego zatem dzisiejsi 80-latkowie jeszcze nie połamali sobie kości ? Dlaczego są zdrowi niż 50-latkowie ? Dlaczego w pokoleniu 70 plus bardzo rzadko występuje osteoporoza?  Przecież dawna dieta opierała się głównie na mleku bo było najtańsze ? Szkoda że osoby głoszące teorie jakoby mleko to było samo zło nie biorą tego pod uwagę. Teorie teoriami, a fakty mówią same za siebie. Takie jest moje zdanie, ale oczywiście każdy robi jak uważa.
Jeśli jednak w wyniku alergii czy nietolerancji nie możesz spożywać przetworów mlecznych, doskonałym źródłem wapnia będą migdały (także mleko migdałowe), szprotki, strączki, kiełki i wszelkiej maści orzechy.

Kolejnym ważnym składnikiem diety kobiet w ciąży jest białko. Białko to budulec, a w ciąży mamy co budować ;) Zapotrzebowanie na białko wzrasta w ciąży o ok. 0,3 g na kilogram.
Dobre źródła białka to mięso, ryby, strączki, kiełki oraz nabiał np. mozzarella która w 100 gramach ma prawie tyle samo białka co kurczak.
Pamiętajmy o żelazie którego zapotrzebowanie w ciąży wzrasta o 50%. Żelazo jest potrzebne do produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen do komórek. To niezmiernie ważne, ponieważ niedobór żelaza prowadzi do anemii, obniżenia koncentracji, zmęczenia, osłabienia , a także powoduje, że dzieciątko w łonie mamy nie rośnie prawidłowo.
Jak już pisałam, komponując posiłek, zawsze łączymy źródła żelaza ze źródłami witaminy C, aby ułatwić wchłanianie. Nie pijemy natomiast czarnej, czerwonej i zielonej herbaty do posiłku ponieważ utrudniają przyswajanie żelaza. Herbatką porelaksujcie się między posiłkami.

Kluczowe w ciąży są kwasy Omega 3 a szczególnie DHA który korzystanie wpływają na rozwój mózgu i siatkówki oka dziecka. Pamiętajmy że kora mózgowa człowieka w 40 % składa się właśnie z DHA.
Źródła Omega 3 to oleje, orzechy, pestki, ryby czy awokado.
Witaminy A, D, E i K to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach dlatego surówki warzywne warto skrapiać oliwą lub posypywać np. ziarnami słonecznika czy migdałami.

Do obiadu zamiast ziemniaków, kobieta w ciąży powinna wybierać kasze, brązowy ryż czy pełnoziarniste makarony. Węglowodany złożone to źródło witamin z grupy B, magnezu, cynku, manganu u wielu innych minerałów.

No i wreszcie woda ! Właściwa podaż płynów w ciąży jest niezwykle ważna. Wraz ze wzrostem masy ciała i objętości krwi w ciąży dodatkowo wzrasta zapotrzebowanie na płyny, dlatego tak ważne jest odpowiednie nawodnienie.
Pamiętaj też, że im więcej pijesz, tym Twoja skóra jest bardziej nawilżona i mniej podatna na popękanie (rozstępy).
Powinnaś wypijać ok. 2-2,5 litra płynów wliczając w to wodę, soki, mleko, jogurty, maślankę, kefir czy zupy.

Przykładowy dzienny jadłospis dla kobiety w ciąży w I trymestrze.
1800 kcal, 18 % białka, 30 % tłuszczu. 

Dwa jajka na miękko.
śniadanie
produkt lub potrawa ilość [g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
Jaja kurze całe 100 2*sztuka (kl. wagowa M) 139.0 12.5 9.7 0.6
Sok pomarańczowy 250 szklanka 107.5 1.5 0.3 24.8
Chleb żytni razowy 70 2*kromka 149.1 4.1 1.2 35.8
Pesto 10 łyżeczka 34.0 0.4 3.5 0.6
suma: 430   429.6 18.5 14.7 61.8
Sałatka ze startej marchewki, pokrojonego w kostkę jabłka i granata. Całość posypana otrębami.
II śniadanie
produkt lub potrawa ilość [g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
Marchew 105 średnia sztuka 28.4 1.1 0.2 9.1
Jabłko 188 średnia sztuka 86.5 0.8 0.8 22.7
Granat - nasiona 50 Połówa 41.5 0.9 0.6 9.4
Otręby pszenne 6 łyżka 11.1 1.0 0.3 3.7
Wafel ryżowy 10 sztuka 39.0 0.8 0.3 8.1
suma: 359   206.5 4.6 2.2 53.0
Dorsz po grecku : Warzywa ścieramy na grubej tarce, podsmażamy na oleju, zalewamy przecierem pomidorowym, doprawiamy solą, koprem i szczyptą curry i dusimy ok. 15 - 20 minut. Do sosu wkładamy dorsza i dusimy jeszcze ok. 7-8 minut.
Podajemy z makaronem. Posypujemy ziarnami słonecznika podprażonymi na suchej patelni.
obiad
produkt lub potrawa ilość [g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
Dorsz, świeży, filety bez skóry 100 porcja 70.0 16.5 0.3 0.0
Marchew 105 średnia sztuka 28.4 1.1 0.2 9.1
Pietruszka, korzeń 27 mała sztuka 10.3 0.7 0.1 2.8
Seler korzeniowy 62 mały kawałek na zupę 13.0 1.0 0.2 4.8
Przecier pomidorowy 240 szklanka 60.0 2.9 0.2 10.8
Koper ogrodowy 8 łyżka 2.1 0.2 0.0 0.5
Makaron penne pełnoziarnisty 70 szklanka 241.5 10.6 0.9 47.6
Ogórek kiszony 60 sztuka 6.6 0.6 0.1 1.1
Słonecznik, nasiona 15 łyżka 84.2 3.7 6.6 3.7
Olej rzepakowy uniwersalny 8 łyżka 70.7 0.0 8.0 0.0
suma: 695   586.8 37.3 16.6 80.4
Koktajl jaglany
podwieczorek
produkt lub potrawa ilość [g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
Maślanka 300   111.0 10.2 1.5 14.1
Kiwi 162 2*mała sztuka 90.7 1.5 0.8 22.5
Płatki jaglane 10 łyżka 34.6 1.1 0.3 6.8
suma: 472   236.3 12.8 2.6 43.4
Paprykę pieczemy w piekarniku - zdejmujemy skórę i kroimy w paseczki.
kolacja
produkt lub potrawa ilość [g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
Sałata - mix sałat 75 pół opakowania 10.5 1.0 0.2 2.2
Sos winegret 20 2*łyżka 100.0 0.0 11.0 0.3
Papryka czerwona 150 średnia sztuka 42.0 2.0 0.8 9.9
Migdały - płatki 20 2*łyżka 114.4 4.0 10.4 4.1
Chleb żytni razowy 35 kromka 74.6 2.1 0.6 17.9
Pesto 5 pół łyżeczki 17.0 0.2 1.7 0.3
suma: 305   358.5 9.3 24.7 34.7

Suma

produkt lub potrawa ilość [g] energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
śniadanie 430 429.6 18.5 14.7 61.8
II śniadanie 359 206.5 4.6 2.2 53.0
obiad 695 586.8 37.3 16.6 80.4
podwieczorek 472 236.3 12.8 2.6 43.4
kolacja 305 358.5 9.3 24.7 34.7
Łącznie 2261 1817.7 82.5 60.8 273.3

Przykładowy dzienny jadłospis dla kobiety w ciąży w II trymestrze.
Ok. 2100 kcal, 18 % białka, 30 % tłuszczu.

Owsianka na mleku 2% z jabłkiem, orzechami, rodzynkami i cynamonem
śniadanie
produkt lub potrawa ilość [g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
Mleko spożywcze, 2% tłuszczu 300   153.0 10.2 6.0 14.7
Płatki owsiane 40 4*łyżka (górskie, błyskawiczne) 146.4 4.8 2.9 27.7
Jabłko 100 mała sztuka 46.0 0.4 0.4 12.1
Orzechy laskowe 6 6*sztuka 38.4 0.9 3.8 0.9
Rodzynki, suszone 18 łyżka 49.9 0.4 0.1 12.8
suma: 464   433.7 16.7 13.2 68.2
Kanapka i sok
II śniadanie
produkt lub potrawa ilość [g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
Chleb żytni razowy 70 2*kromka 149.1 4.1 1.2 35.8
Masło ekstra 10 łyżeczka 73.5 0.1 8.3 0.1
Sałata 5 liść 0.7 0.1 0.0 0.1
Szynka z piersi kurczaka 30 2*plasterek 29.4 6.4 0.4 0.1
Sok marchwiowo- jabłkowo - burakowy 250 szklanka 110.0 1.3 0.5 30.3
suma: 365   362.7 12.0 10.4 66.4
Gulasz wołowy z dynią http://qchenne-inspiracje.pl/gulasz-dyniowo-wolowy-i-pare-slow-na-temat-miesa-wolowego/: http://qchenne-inspiracje.pl/gulasz-dyniowo-wolowy-i-pare-slow-na-temat-miesa-wolowego/
Marchew pokrojona w półtalarki z groszkiem, gotowana na parze.
Całość posypujemy natką pietruszki.
obiad
produkt lub potrawa ilość [g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
Gulasz wołowy z dynią 300 Porcja 199.0 22.7 8.7 10.4
Kasza gryczana 100 woreczek 336.0 12.6 3.1 69.3
Marchew 210 2*średnia sztuka 56.7 2.1 0.4 18.3
Groszek zielony, mrożony 45 3*łyżka 32.4 2.9 0.2 7.3
Pietruszka, liście 4 łyżka 1.6 0.2 0.0 0.4
suma: 659   625.7 40.5 12.4 105.7
Koktajl z awokado i natką pietruszki
podwieczorek
produkt lub potrawa ilość [g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
Kefir, 2% tłuszczu 400   204.0 13.6 8.0 18.8
Awokado 141 sztuka 225.6 2.8 21.6 10.4
Pietruszka, liście 4 łyżka 1.6 0.2 0.0 0.4
Otręby pszenne 6 łyżka 11.1 1.0 0.3 3.7
suma: 551   442.3 17.6 29.9 33.3
Zupa na wywarze z jarzyn, niezabielana.
kolacja
produkt lub potrawa ilość [g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
Krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki 300 Porcja 249.0 9.0 10.2 30.0
suma: 300   249.0 9.0 10.2 30.0

Suma

produkt lub potrawa ilość [g] energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
śniadanie 464 433.7 16.7 13.2 68.2
II śniadanie 365 362.7 12.0 10.4 66.4
obiad 659 625.7 40.5 12.4 105.7
podwieczorek 551 442.3 17.6 29.9 33.3
kolacja 300 249.0 9.0 10.2 30.0
Łącznie 2339 2113.4 95.8 76.1 303.6

Przykładowy dzienny jadłospis dla kobiety w ciąży w III trymestrze.
Ok. 2500 kcal, 18 % białka, 30 % tłuszczu.

 
śniadanie
produkt lub potrawa ilość [g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 250 kubek 150.0 10.8 5.0 15.5
Granola 40 5*łyżka 164.8 3.7 2.6 27.6
Granat - nasiona 50 Połówa 41.5 0.9 0.6 9.4
suma: 340   356.3 15.4 8.2 52.5
Koktajl z natką pietruszki + kanapki z pesto i jajkiem na twardo
II śniadanie
produkt lub potrawa ilość [g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
Sok marchwiowy 300   129.0 1.2 0.3 33.9
Banan 115 średnia sztuka 109.3 1.2 0.3 27.0
Otręby pszenne 6 łyżka 11.1 1.0 0.3 3.7
Pietruszka, liście 4 łyżka 1.6 0.2 0.0 0.4
Chleb żytni razowy 70 2*kromka 149.1 4.1 1.2 35.8
Pesto 10 łyżeczka 34.0 0.4 3.5 0.6
Jaja kurze całe 50 sztuka (kl. wagowa M) 69.5 6.3 4.9 0.3
suma: 555   503.6 14.4 10.5 101.7
Kasza gryczana z mozzarellą, bazylią i winegretem : Ugotowaną kaszę gryczaną mieszamy z pokrojoną w kostkę mozzarellą, poszarpanymi listkami bazylii i sosem winegret.
Całość posypujemy płatkami migdałów.
obiad
produkt lub potrawa ilość [g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
Kasza gryczana 100   336.0 12.6 3.1 69.3
Ser mozzarella 125 kulka 310.0 14.4 15.3 29.6
Bazylia 10 garść 0.0 0.0 0.0 0.0
Sos winegret 20 2*łyżka 100.0 0.0 11.0 0.3
Migdały - płatki 10 łyżka 57.2 2.0 5.2 2.1
suma: 265   803.2 29.0 34.6 101.3
 
podwieczorek
produkt lub potrawa ilość [g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
Serek twarogowy, ziarnisty 200 kubek 202.0 24.6 8.6 6.6
Kiełki 10 porcja 11.9 0.9 0.1 2.2
Wafel ryżowy 20 2*sztuka 78.0 1.6 0.6 16.2
suma: 230   291.9 27.1 9.3 25.0
Leczo: Warzywa kroimy w talarki, szklimy na maśle klarowanym, zalewamy przecierem, dusimy na małym ogniu. Doprawiamy solą, olejem, koperkiem i szczyptą curry.
Mieszamy z makaronem penne, posypujemy fetą .
kolacja
produkt lub potrawa ilość [g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
Marchew 210 2*średnia sztuka 56.7 2.1 0.4 18.3
Pietruszka, korzeń 27 mała sztuka 10.3 0.7 0.1 2.8
Pieczarka uprawna, świeża 54 3*średnia sztuka 9.2 1.5 0.2 1.4
Przecier pomidorowy 240 szklanka 60.0 2.9 0.2 10.8
Olej rzepakowy uniwersalny 8 łyżka 70.7 0.0 8.0 0.0
Koper ogrodowy 8 łyżka 2.1 0.2 0.0 0.5
Masło klarowane 10 łyżeczka 73.5 0.1 8.3 0.1
Makaron penne pełnoziarnisty 40   138.0 6.1 0.5 27.2
Ser typu "Feta" 60   129.0 10.2 9.6 0.6
suma: 657   549.5 23.8 27.3 61.7

Suma

produkt lub potrawa ilość [g] energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
śniadanie 340 356.3 15.4 8.2 52.5
II śniadanie 555 503.6 14.4 10.5 101.7
obiad 265 803.2 29.0 34.6 101.3
podwieczorek 230 291.9 27.1 9.3 25.0
kolacja 657 549.5 23.8 27.3 61.7
Łącznie 2047 2504.5 109.7 89.9 342.2



Copyright 2025 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved